Inviterer til familiefest på UiT:

– Vi håper jo at arrangementet skal rekruttere en forsker eller to

Søndag stiller hundrevis av forskere, studenter og ansatte opp på «Utforsk UiT».

ÅRLIG FESTIVAL: Irene Mercer (til høyre) håper mange finner veien til UiT under forskningsdagene. Her fra et tidligere arrangement på UiT med kollega Camilla Martinsen Torneus.   Foto: Trond Karlstrøm

nyheter

Forskningsdagene er en årlig, nasjonal festival, hvor kunnskapsinstitusjoner inviterer allmennheten til et lite innblikk i forskningens verden. Søndag kan nysgjerrige tromsøværinger i alle aldre bli kjent med hva som beveger seg i fagmiljøene på UiT, gjennom et interaktivt forskningstorg.

– Dette er en del av Forskningsdagene, som vi i Tromsø har utvidet med masse stands fra forskjellige fagmiljø, familievennlige aktiviteter og åpne hus, forklarer Irene Mercer, en av prosjektlederne bak arrangementet.


Forskningsdagene 2018:

Slik avgjorde barna dommen mot de velkjente røverne

I anledning Forskningsdagene 2018 arrangerte UiT en rekke aktiviteter over hele campus. En av de mest populære begivenhetene var rettssaken mot Kasper, Jesper og Jonathan fra Kardemomme by, hvor barna selv fikk avgjøre dommen.


Det meste er gratis

Blant de mange aktivitetene man kan delta på, nevner Mercer blant annet fly- og skipssimulator, et eksplosivt kjemi-show, fiskekonkurranse, lassokasting og møte med tamrein. Det vil også bli satt opp et interaktivt skuespill i rettssalen på juridisk fakultet.

– Her kan barna selv prøve seg som dommere i dommerpanelet, og avgjøre om Kasper, Jesper og Jonatan må i fengsel eller ikke, forteller hun.

Hun forteller at det aller meste som skjer er gratis, inkludert parkering, og at flere av kafeene på campus også vil være åpne.

– I tillegg har vi mange sitteplasser for de som ønsker å spise medbrakt matpakke, forteller hun.


Reportasjen:

Havforskninga ønsket ikke «Strykejernet» til UiT – nå har forskningsskipet gått sitt siste tokt

iTromsø tar et tilbakeblikk på et skip som har patruljert den nordnorske kysten siden 1977, reddet liv og skapt hodebry for havforskninga i Bergen.


Utvider åpningstiden

Torsdag ble skoleklasser fra 6.–10. klassetrinn i Tromsø invitert til Forskningstorget, hvor det i år deltok 1.437 elever. Ifølge Mercer var flere av aktivitetene så populære at åpningstiden på søndag utvides med en time.

– Det var flere deltakere som ikke ville dra hjem på slutten av dagen, så det var faktisk de frivillige som selv ba om å få ha lengre åpningstid, forteller hun.

I 2018 satte det årlige arrangementet publikumsrekord, men Mercer håper at denne rekorden blir slått på nytt i år.

– Vi håper jo at arrangementet skal rekruttere en forsker eller to, men det viktigste for oss er å kunne formidle forskningen på en interaktiv og underholdende måte, sier Mercer.

Les mer om de forskjellige aktivitetene her.


Forskerens råd for å unngå miljøgifter i kroppen: – Ikke kjøp nye møbler og dropp oppussingen

Flytt ut på vidda, bo i en gamme, tull deg inn i ufarget linstoff og unngå all kontakt med den moderne verden. Å unngå miljøgifter i kroppen er krevende.