Incestsaken: Aktor og forsvarer ønsker å kaste pressen på dør

– Hun har tiet i ti år, og hun ønsker ikke å tie noe mer. Hvis retten lukker dørene, så opplever hun det som et nytt overgrep mot henne, sier kvinnens bistandsadvokat.

VIL HA LUKKEDE DØRER: Thomas Hansen forsvarer den tiltalte mannen, mens politiadvokat Gøril Lund er aktor.  Foto: Ronald Johansen/iTromsø

nyheter

Da rettssaken mot mannen (51) som er tiltalt for incest startet i Nord-Troms tingrett mandag, begjærte hans forsvarer, Thomas Hansen, lukkede dører og referatforbud.

Hansen vil at pressen kastes på dør og at det blir referatforbud under forklaringene som omhandler fornærmede, den unge kvinnen som er datteren til tiltalte.

Han fikk støtte fra politiadvokat Gøril Lund som er aktor i saken. Lund henviste til at kvinnen er i en sårbar situasjon, samt at det ville være uheldig hvis tiltalte ikke ville forklare seg.

Mannen har erkjent delvis straffskyld, og i retten mandag erkjente han at han har begått overgrep mot datteren, men ikke i det omfanget som er beskrevet i tiltalen.

Mot kvinnens vilje

Lørdag publiserte iTromsø en artikkel der den fornærmede kvinnen fortalte om overgrepene som skal ha pågått gjennom ti år. Selv ønsker hun åpenhet rundt saken, og følger saken fra et annet rom. Hun vil derfor ikke kunne se faren direkte.


Datteren til incesttiltalt mann forteller om årevis med overgrep: – Det skjedde flere ganger hver uke. Han gjorde det når han hadde lyst, uansett hvor vi var

Kvinnen forteller at faren pleide å voldta henne på natta, og at hun lot som hun sov fordi hun uansett ikke klarte å stoppe ham. Mandag starter rettssaken mot ham. Her er datterens historie.


I retten sa kvinnens bistandsadvokat, Erik Ringberg, at han ikke mente det burde legges ned referatforbud eller lukkede dører, og poengterte at pressen er vant til å håndtere slike saker.

I tillegg til overgrep mot datteren, erkjente 51-åringen delvis skyld for å ha begått nettovergrep mot seks andre jenter. Blant annet skal han ha forledet et barn under 14 år til å begå seksuelle handlinger med seg selv over Snapchat.

En av de fornærmede skal ha sendt ham 100 nakenbilder av seg selv, ved at han utga seg for å være en gutt på 15 år.

– Hun vil eie sin egen historie.

– Hun har tiet i ti år, og hun ønsker ikke å tie noe mer. Hvis retten lukker dørene, så opplever hun det som et nytt overgrep mot henne, sier Ringberg og legger vekt på det som kvinnen også har sagt til iTromsø:

– Hun vil eie sin egen historie. Og bidra til at andre barn kanskje forteller sin historie. Hun er en tøff jente som har opplevd grusomme ting, og hun ønsker at det skal være en åpen rett og at pressen er tilstede for å høre hva hun har å fortelle.

Kvinnen vil ikke forklare seg i retten, og det er lagt opp til at det spilles av tilrettelagte avhør gjennom hele dagen og utover dag to. Det er satt av til sammen to uker til saken.

Like etter klokken 10 mandag fattet retten beslutning om at begjæringen fra Hansen ikke tas til følge.

– Hovedforhandlingen vil gå for åpen dører, og begjæringen om referatforbud tas ikke til følge, sier tingrettsdommer Stig Valhammer fra rettssal 2.


Incesttiltalt mann vil ikke ut av fengsel – har ikke bolig og frykter for egen helse

Den 51 år gamle mannen som er tiltalt for å ha utsatt datteren for overgrep i over ti år, ønsker selv å bli sittende i varetekt.


VIL HA LUKKEDE DØRER: Thomas Hansen forsvarer den tiltalte mannen, mens politiadvokat Gøril Lund er aktor.  Foto: Ronald Johansen/iTromsø