Ving: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. Foto: Tim Goode / AP / NTB scanpix  Foto: Tim Goode

nyheter

Litt over klokka 3 natt til mandag opplyste Thomas Cook selv på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Søndag kveld opplyste informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24 at 9.156 nordmenn er på reise med reiseselskapet på ulike destinasjoner i hele verden.

– 8.685 av kundene er på tradisjonelle charterreiser. De fleste er i middelhavsområdet i land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, uttalte hun til NTB søndag kveld.


Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg

Daglig leder Aki Viitala i Reisegarantifondet sier at de jobber med å sende ut informasjon til alle som er rammet av Thomas Cook-konkursen.


Har ikke oversikt

Hva som nå vil skje med disse reisende, var ikke avklart ved 6-tiden mandag morgen. Informasjonssjefen i Norge svarte ikke NTB på gjentatte henvendelser etter at konkursen var et faktum.

– Vings eier Thomas Cook Group søkte konkurs tidlig i dag morges. Da flyselskapet som flyr flertallet av Vinggruppens gjester i Norden eies av Thomas Cook Group, vil reisende på mandag bli berørt av kansellerte flyreiser som et resultat av konkursen, skriver Ving på sine norske nettsider mandag morgen.

– Vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men har foreløpig ikke alle svarene på hvordan Thomas Cook Groups konkurs vil påvirke oss, skriver Ving.


Krisemøter i Ving

Mandag morgen er det flere krisemøter i Ving i Norge etter at eieren deres Thomas Cook har gått konkurs.


Reisegaranti

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og besværet dette vil medføre for våre kunder, skriver Wikner.

Det var ved 6-tiden mandag fremdeles mulig å bestille reiser på Vings norske nettsider.

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Fly innstilt mandag

Alle flyginger med selskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia er mandag innstilt, noe som direkte vil berøre 457 nordmenn som enten skal hjem eller reise ut på ferie. I alt tre charterfly skulle gått fra Norge mandag. I alt blir over 6.000 mennesker i Norden direkte berørt av konkursen mandag.

For hele Ving Norden er 34.460 reisende rammet av konkursen, opplyser Ving Norden som har hovedkontor i Sverige. Vinggruppen i Norden består av merkene Ving, Spies, Tjäreborg og Globetrotter.

– Helt til det siste har vi forsøkt å sikre våre reisendes flyreiser, men har innsett at det ikke er mulig, og vi har derfor inntil videre måttet innstille alle avganger mandag, sier Vinggruppens nordiske konsernsjef Magnus Wikner på selskapets svenske nettsider.

Usikkert hvor mange tromsøværinger som rammes

På sine nettsider tilbyr Ving reiser fra Tromsø Lufthavn til Gran Canaria, Tyrkia og Kreta. Ifølge Gurli Ulverud, pressekontakt ved Avinor, er det fortsatt usikkert hvor mange tromsøværinger som rammes av konkursen.

– Ving kjøper plasser om bord i mange rutefly, og vi har ikke helt oversikten over disse tallene ennå, sier Ulverud.

Hun forteller videre at de forventer å ha mer informasjon etterhvert.

Ving skulle opprinnelig holde en pressekonferanse klokken 12.00 for å informere om ko, men like før klokken 10.00 melder selskapet på sine nettsider at denne er utsatt. De vil kalle inn til ny pressekonferanse så snart ny informasjon foreligger.

– Akkurat nå arbeider vi med å innhente all den informasjon vi kan. Samtidig er vår viktigste prioritert å hjelpe alle kundene våre, og først og fremst de som skal hjem i dag, forteller informasjonssjef i Ving Norge Siri Røhr-Staff i en oppdatering.


Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning

Regjeringen i Storbritannia vil ikke komme det konkursrammede reiseselskapet Thomas Cook til unnsetning, sier statsminister Boris Johnson.


NTB melder at omtrent 85.000 personer har booket reiser med Ving Norge det neste året.

Ving Norge opplyser til NTB at de for tiden har 9.101 reisende ute på tur. Det omfatter 8.555 personer på charterreise og 546 som har reist med rutefly.

Fra 1. oktober i år og fram til slutten av september neste år er det booket reiser for 85.345 personer. Av disse er det 74.532 charterturister og 10.813 som skal reise med rutefly.