Har gitt opp å slukke tråleren – nå skal den senkes

Nødetatene har gitt opp håpet med å få slukket brannen på den russiske tråleren og må nå senke den for å unngå eksplosjon fra ammoniakktanken.

Bildet ble tatt like før klokka 01.00 natt til torsdag etter at arbeidet med å forsøke å senke båten var igang.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

SISTE: Klokka 00.15 har man gitt opp håpet med å berge tråleren:

– Vi skal nå pøse på med vann. Det som skjer nå er at vi enten får kjølt den nok ned til at vi kan dra den ut fra kaia eller at den synker der den står nå. Vi får ikke slukket brannen og kan ikke utelukke at den ammoniakktanken kan eksplodere, så vi har evakuert folk for sikkerhets skyld. Kystverket har en vannkanon som vil gå i gang med å fylle skipet snart, sier operasjonsleder Per Arve Aas til iTromsø.

Forurensningsrisiko

Slik står båten per klokka 23.30 onsdag kveld, over 12 timer etter at brannen startet.  Foto: Ronald Johansen

Politimester Ole B. Sæverud presiserer klokka 01.00 natt til torsdag at de fortsatt forsøker å slukke brannen, men at konsekvenser sannsynligvis blir at tråleren synker i prosessen.

– Det er ammoniakktanken som er problemet. Det er to gassflasker som vi ikke får fjernet og det er eksplosjonsfare. Det fagpersoner har opplyst til oss er at ammoniakken vil løses opp raskt i vannet og det ikke vil være noe eksplosjonsfare om temperaturen senkes. Det vi derimot får om skipet går ned, er en fare for forurensning. Kystverket er på stedet og klar til å håndtere det om det skulle bli nødvendig, men slik vi vurderer det er det en viss risiko for forurensning uansett dersom det skulle bli en eksplosjon, sier Sæverud til iTromsø.

Vil etterforskes

Bildet ble tatt like før klokka 01.00 natt til torsdag etter at arbeidet med å forsøke å senke båten var igang.  Foto: Ronald Johansen

Sæverud sier de vil etterforske brannen rutinemessig, men at det så langt ikke er noe som tyder på at noen har startet brannen med vilje.

Ifølge NRK startet brannen ved at hydraulikkolje og trålposer i baugen av tråleren skal ha tatt fyr.

Klokka 22.52 onsdag meldte politiet at de har besluttet å evakuere i forbindelse med tråler-brannen:


Evakuerer folk som bor innenfor sikkerhetsområdet

Klokka 22.52 onsdag melder politiet at de har besluttet å evakuere i forbindelse med tråler-brannen.


Brent hele dagen

Det var rundt klokka 11.00 onsdag nødetatene først rykket ut til brannen i den russiske tråleren «Bukhta Naezdnik», som har hjemmehavn i Murmansk, som lå til kai i Breivika.

Brannsjef Øystein Solstad, stabssjef politiet Morten Pettersen og stabssjef i Tromsø Kommune Oddgeir Albertsen. Pressekonferanse på Politihuset i Tromsø onsdag kveld om brannen i den russiske tråleren i Breivika Havn.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Mannskap fra politiet, brann, kystverket og Avinor har jobbet på stedet siden den gang og forsøkt å hindre spredning av brannen bak i båten hvor ammoniakktank befinner seg.

Bildet ble tatt like før klokka 01.00 natt til torsdag etter at arbeidet med å forsøke å senke båten var igang.  Foto: Ronald Johansen

– Vi har ikke kontroll på brannen. Det som bekymrer oss nå er ammoniakktanken. Vi kommer ikke til slik at vi får tømt den, men brannen har ennå ikke spredd seg bak i båten, sier brannsjef Øystein Solstad på en pressebrief klokka 21.30 onsdag kveld.

– Vi har per nå to alternativ. Det mest sannsynlige er at vi senker båten der den ligger. Kystvakta har en vannkanon som kan fylle båten kjapt. Det andre er å evakuere innenfor en sikkerhetssone.


Brennende tråler har fått slagside

Den russiske tråleren har stått i brann siden klokka 11.00 onsdag.


Hold vinduene igjen

Den russiske tråleren brenner fremdeles per klokka 22.20. Her ligger den i bakgrunnen ved den trafikkerte rundkjøringen i Breivika.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Brannsjef Solstad oppfordrer folk til å fremdeles holde vinduene igjen dersom de lukter røyk.

– All brannrøyk er per definisjon farlig, men det er enn så lenge ikke ammoniakkgasser i den. Det har kommet en del røyk over til Tønsvika, og vi ber folk i området om å holde vinduene igjen og ikke oppholde seg ute dersom de lukter røyk, sier Solstad.

Vinden vil trolig dreie seg slik at røyken blåser mot nord på Tromsøya i løpet av kvelden.


Flere bedrifter evakuert på grunn av brannen

Flere bedrifter i Terminalgata i Breivika havn har blitt evakuert på grunn av brannen i den russiske tråleren.


Flere sendt til sykehus

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø Ronald Johansen

27 personer om bord på båten ble sendt til sykehuset i ambulanse for sjekk etter mulig inhalering av røyk, flesteparten av disse ble utskrevet og to, til tre personer ble lagt inn til observasjon, ifølge UNN.


UNN: – De fleste av de 29 pasientene skriver nå ut

29 personer er fraktet til UNN, ingen av dem er alvorlig skadet.