Politiet: – Ikke målt forekomster av ammoniakk

Medier meldte torsdag kveld at det lekker ammoniakk fra den russiske tråleren «Bukhta Naezdnik» i Breivika. Det avviser politiet nå.

FALSK ALARM: Det gikk tidligere i dag ut melding om at det lekker amoniakk fra den russiske tråleren «Bukhta Naezdnik». Det avkrefter nå politiet.   Foto: RONALD JOHANSEN

nyheter

Det skal blant annet ha blitt bekreftet av innsatsleder på stedet overfor TV2.

– Ammoniakken er livstruende. Vi merket det da vi skulle sjekke lensen, og så kjente vi plutselig en stikkende lukt. Ammoniakken svært helseskadelig, og kan medføre død ved store konsentrat, uttalte innsatsleder i IUA (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning), Morten Nilsen, til TV2.


– Som å stå i en grill

Brannsjef Øystein Solstad forteller at slukningsarbeidet i natt har vært svært krevende.


Avkrefter

Politiet avkrefter imidlertid dette på Twitter.

«Vi har stor pågang fra media vedr. mulig utslipp av ammoniakk fra den russiske tråleren i Breivika. Brannvesenet har nettopp foretatt målinger og har IKKE målt forekomster av ammoniakk», skriver politiet klokka 18.48 torsdag.

110-sentralen bekrefter overfor iTromsø at de ikke har gjort noen registrering av ammoniakk-lekkasjer torsdag.

– Vi sendte ut mannskap med en gang det ble meldt om en stikkende lukt, og gjorde målingen som ikke ga noe utslag. Det er ikke gjort noen registreringer tidligere i dag heller, sier Randi Johansen, operatør på 110-sentralen.


Vil begrense forurensningen: Henter opp olje og drivgods fra Tromsøysundet

Den russiske tråleren som nå har kantret etter det siste døgnets brann inneholder 200 kubikk marin dieselolje. Noe har lekket ut i Tromsøysundet.


Etterslukker ennå

Tråleren tok fyr da den lå til kai i Breivika rundt klokka 11.00 onsdag formiddag. I rundt et døgn har brannmannskaper arbeidet med å slukke brannen, før den til slutt ble kantret torsdag formiddag.

Det arbeides nå på spreng for å begrense forurensningen fra tråleren.

– Vi er fremdeles på stedet. Det er ennå veldig varmt inne i skipet, så vi driver med både etterslukking og nedkjøling. Det er en del drivstoff i skipet og vi har lenser på plass i fall det skulle oppstå lekkasjer, sier Johansen, som sier båten står på grunn per klokka 19.00 torsdag.