Høstmat for frosne:

Lun fisk- og skalldyrsuppe

Det har vært nattefrost ute allerede, og høsten er her for alvor. Da passer det veldig godt med en varmende suppe fra havet.

SUPPENYTELSE: Den vakkert gule fiskesuppa er laget med gode høstgrønnsaker, fisk og scampireker. Det hele er kokt i god kraft, hvitvin – og er jevnet med en bechamelsaus. Til suppa serverer vi en god italiensk Chardonnay fra Umbria og hvitløksbrød med litt parmesan. Alle foto: Christer Pedersen 

null
nyheter

Jeg liker høst.

Det er noe spesielt med gress og blader som har et tynt rimlager på seg om morgenen når man går på jobb.

Det er vakkert å se på, du virkelig føler at nå er sommeren over, og høsten er her med sprakende farger, klar luft og mørke kvelder.

Synd bare at årstiden er så kald og rå ...

Denne uka skal vi lage en fiskesuppe som vil skjenke varme og velvære langt inn i frosne kropper og sinn.

Suppa er en «bastard» mellom en klassisk norsk kremet fiskesuppe og en fransk bouillabaisse.

Kremet fisk- og skalldyrsuppe

20 små eller 12 store scampi

300 g hvit fiskefilet

1/2 knoll fennikel

1/2 gul løk

2 gulrøtter

200 g rotselleri

1 dl frosne, grønne erter

6 fedd hvitløk

1 rød chili

1/2 g safran

1/3 l lett matfløte

3 dl tørr hvitvin

5 dl god fiskekraft

Litt hvetemel

Salt, pepper, dill

Det beste er å få tak i ferske, rå kongereker, men det kan være en både dyr og utfordrende oppgave. Så om du ikke får fatt i slike så er frosne scampi-reker nesten like velegnet.

Skrell rekene, men spar den ytterste tuppen av halen.


Skjær fisken i terninger på 3 x 3 cm. Strø over litt salt og sett fisken til side i en skål. NB! Gjør ikke dette med rekene, da blir det tyggegummi av det hele ...

Grovhakk fennikel og løk, skrell gulrøtter og selleri og kutt disse i små terninger på 1 x 1 cm.

FRESENDE: Grønnsakshakket blir frest i litt olivenolje i en tjukkbunnet gryte. 

Fres alle grønnsakene lett i olivenolje i en tykkbunnet gryte på middels varme. Grønnsakene skal ikke få farge, kun bli blanke og litt gjennomsiktige.

Press i hvitløksfedd og strø over safran (har du fått fatt i safranstrå kan du knuse disse med bitte litt salt i en morter).


Ukas matspalte:

Oktoberfest i september med røkt svinekam, sennepsmos og surkål

Nest siste lørdag i september starter den legendariske Oktoberfest i München. Vi tyvstarter litt for å komme i stemning.


Fres i ytterligere et par minutter, men pass på at hvitløken ikke svir seg – det vil du ikke skal skje!

Hell på vin og fiskekraft og la koke opp.

Smelt en liten klatt smør i en annen panne. Rør ut 1–2 ts hvetemel og rør godt rundt med en visp.

Rør godt slik at det ikke dannes melklumper.

TREKNING: Fisk, reker og grønne erter legges i suppa helt på tampen av koketiden og får trekke i noen minutter før servering. 

Spe med fløten og la koke opp og tjukne. Konsistensen skal være som en klassisk hvitsaus.

Rør inn jevningen i fiskekraften og la koke opp på nytt.


Ukens matspalte:

Kryddersterke indonesiske grillspyd med nydelig peanøttsaus

Vi har grillet mye denne sommeren, og skal fortsette med en lekker oppskrift på kyllingspyd med peanøttsaus.


Legg i reker, fisk og grønne erter i suppa og la det hele trekke sakte i fire fem minutter.

Server suppa i varme suppeskåler, og strø over finhakket dill og kvernet sort pepper.

Godt brød hører til, gjerne med et godt krydret smør på og kanskje litt god ost på toppen.

Vel bekomme!