Fylkeslegen har fått bekymring- og avviksmeldinger om Babcock

Fylkeslegen i Troms og Finnmark hadde møte med Helse Nord og Luftambulansetjenesten mandag for å få en redegjørelse for situasjonen.

Illustrasjonsbilde fra Babcocks hangar på Langnes.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Fylkeslegen har mottatt to bekymringsmeldinger og en avviksmelding om tjenesten, heter det i en pressemelding mandag.

– Jeg har stor forståelse for bekymringene som er meldt til Fylkesmannen. Det var derfor helt nødvendig å få en redegjørelse fra Helse Nord. Det har vi fått i dag. Vi avventer ytterligere informasjon i saken og gjør fortløpende vurderinger, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen i pressemeldingen.


UNN-lege Kathrine Nergaard Aas skal utrede luftambulansens fremtid

En ekspertgruppe på syv personer skal nå utrede hvordan luftambulansetjenesten skal organiseres i fremtiden.


Fylkeslegen forventer at Helse Nord RHF følger opp bekymringene rundt regularitet og responstid som kan påvirke forsvarligheten i tjenesten.

Olsen viser til at Helse Nord og Luftambulansetjenesten selv informerte om at Babcock ikke oppfyller avtalen. Blant annet er responstiden for de nye flyene lengre enn avtalt, og flere fly har stått på bakken på grunn av tekniske problemer eller mannskapsmangel.


Helseministeren besøkte ambulanseflytjenesten på Langnes:

Overgangen til Babcock har fått kritikk – men statsråden mener beredskapen har vært god

1. juli tok Babcock over luftambulansetjenesten, og siden da har de fått mye kritikk for det mange omtaler som sviktende beredskap. – Det har vært utfordrende, sier driftsleder Hilde Sjurelv.


Luftambulansetjenesten skal ha møte med Babcock onsdag.

– Etter det møtet vil vi få flere svar på hvilke tiltak som settes inn. Vi kommer til å følge saken tett, sier Olsen i pressemeldingen.


Ambulansefly tilbake i tjeneste

Ett av de tre ambulanseflyene som ble satt på bakken da det ble oppdaget feil i backup-systemet, er nå tilbake i tjeneste, opplyser Babcock.


Mediekontakt i Babcock Scandinavian AirAmbulance, Roger Solheim, svarer at de tar kommentarene fra fylkeslegen på største alvor.

– Vi er ikke fornøyd med bare litt over 90 prosent beredskap i august og september, og setter nå inn flere tiltak for å sikre pasienttransporten på en god måte. De tekniske utfordringene som gjorde at vi av sikkerhetsmessige årsaker valgte å sette noen av flyene på bakken, er identifisert og rettet i de fleste flyene. De siste flyene blir modifisert denne uken, og vi forventer derfor bedring i tilgjengeligheten, sier Solheim i en e-post, og fortsetter:

– I tillegg de tekniske utfordringene har vi hatt sykdom og piloter som har blitt pålagt hviletid på grunn av at de har flydd mye dagen før. Vi ansetter nå flere piloter og oppgraderer flere piloter til kaptein. Det vil gi større robusthet på personellsiden. I tillegg setter vi inn fly fra Sverige etter behov.