Ankesaken mot Svein Ludvigsen blir i februar 2020

Det er satt av tre dager, med en fjerde dag til disposisjon, når ankebehandlingen av saken mot den tidligere fylkesmannen starter til neste år.

NY RUNDE: Svein Ludvigsen må på nytt møte på tinghuset i Tromsø, når ankesaken starter i Hålogaland lagmannsrett i februar 2020.  Foto: Arkiv/Stian Jakobsen, Folkebladet

nyheter

I forrige uke ble det kjent at det kun er punktet om at han skal ha forledet en asylsøker med lettere psykisk utviklingshemmet til sex som vil bli prøvd på nytt i retten.

Nå er det klart at saken skal gå over tre dager i vinter, og saken starter 10. februar 2020 i Hålogaland lagmannsrett. Det er satt av en fjerde dag til disposisjon, hvis det skulle være behov.

Punktene som ikke skal behandles på nytt, omfatter at Ludvigsen skal ha forledet to andre unge asylsøkere til å få sex. Blant annet gjelder dette den hovedfornærmede i saken.


34-åringens sak mot Ludvigsen ble henlagt i 2016: – Han er lettet over endelig å bli trodd

– De siste årene har vært ei stor belastning for min klient, sier 34-åringens bistandsadvokat, Beate Arntzen.


Fem års fengsel

Tidligere fylkesmann og Høyre-statsråd Svein Ludvigsen anket umiddelbart dommen på fem års fengsel da den falt i Nord-Troms tingrett i starten av juli i år.


Aktor om Ludvigsens løgner: – Hvorfor skal vi tro ham i dag?

Aktor tegner i sin sluttprosedyre et bilde av en fylkesmann som utnyttet seg av sin stilling, som løy til politiet og som manipulerte og presset fornærmede.


Ludvigsen ble funnet skyldig i å ha misbrukt stillingen sin til å få sex fra tre unge menn. Ingen av de ulike postene i tiltalen har en strafferamme over seks år, og dermed kunne lagmannsretten nekte en anke fremmet for ny full behandling dersom den mener anken ikke vil føre fram, noe retten har gjort.


Svein Ludvigsen (72) dømt til fem års fengsel – må betale 743.000 i erstatninger

Dommen mot den tidligere fiskeriministeren, fylkesmannen og Høyre-nestoren Svein Ludvigsen lyder etter det iTromsø kjenner til på fem års fengsel.


Erkjente sex

I tillegg til fengselsdommen ble Ludvigsen dømt til å betale oppreisning og menerstatning på til sammen 473.000 kroner til mannen som er fornærmet i tiltalens to hovedpunkter. De to andre fornærmede er tilkjent 120.000 og 150.000 kroner i oppreisning.


Kalte Ludvigsen et monster i retten – ber om rundt 900.000 kroner til fornærmede (25)

– Han var venn med kongen, bestevenn med politisjefen. Det var aldri noen som ville tro min klient, sier Gunhild Bergan.


Ludvigsen erkjente i retten at han i gjentatte politiavhør løy om sin kontakt med en av de fornærmede i saken.

Selv om Ludvigsen erkjente å ha hatt sex med hovedfornærmede, benektet han at den seksuelle omgangen fant sted som følge av at han misbrukte sin maktposisjon overfor den unge mannen.