Ny varmerekord for andre år på rad

Snittemperaturen var ikke langt fra normalen, men kvikksølvet passerte 21 varmegrader ved flere målestasjoner i Tromsø i september.

OVER 20 GRADER IGJEN: Holt på Tromsøya satte ny varmerekord for september for andre år på rappen.   Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

– Normaltemperaturen for Tromsø i september ligger på syv varmegrader. Forrige måned var det i snitt en halv grad varmere, sier forsker og klimavakt ved Meteorologisk institutt, Reidun Skåland.

Ved to målestasjoner ble det allikevel målt rekordhøye temperaturer for september måned.


Nå snur været: lørdag er varslet snø både på indre og ytre strøk i hele Tromsø

Onsdag ble temperaturen målt til 21,7 grader ved Vervarslinga. Det er den høyeste temperaturen som noensinne er målt så sent på året i Tromsø.


Rekordvarmt på Holt

– 11. september ble det målt 21,2 grader på Langnes og 21,4 grader ved målestasjonen ved Holt, som er rekord begge steder siden vi begynte med målinger, sier forskeren.

Nest varmeste september-temperatur ved Holt ble målt så sent som i fjor, med 20,2 grader. 20,9 grader i 1997 var forrige toppmåling på Langnes.

– Det er litt spesielt med varmerekord to år på rad på samme sted. Det ser vi ikke så ofte. Det er i tillegg stort spenn mellom høyeste og laveste temperatur, påpeker Skåland.

Den laveste registrerte Tromsø-temperaturen i september var minus 0,1 grad 24. september.

18 dager med regn

September i år var litt fuktigere enn normen i september.

– I Tromsø kom det elleve prosent mer nedbør enn normalt forrige måned. Det var registrert nedbør i 18 dager, og da helt tørt i de 12 øvrige, sier forskeren.

Fem dager uten sol

Solskinn har allikevel ikke vært noen mangelvare i Tromsø.

– Det har vært litt sol nesten hver dag. Det var bare fem dager i september uten registrert solskinn. Den mest solrike dagen var 15. september, med over ni timer solskinn.

– 16, 6 meter per sekund er den kraftigste vinden som er registrert i Tromsø kommune i september, så det har ikke vært noen dramatiske høststormer å snakke om, påpeker klimavakten.