Snart er disse sedlene ugyldige

18. oktober tas de gamle 50- og 500-lappene ut av sirkulasjon, og blir etter det ubrukelige som betalingsmidler.

FORSVINNER: Snart blir de gamle 50- og 500-kronersedlene ugyldige. Norges Bank anbefaler å bytte de ut før 18. oktober.   Foto: Norges Bank

nyheter

Framtid i Nord: Snart kan du ikke lenger betale med 50- og 500-kronersedlene. 18. oktober tas de ut av drift. Får du ikke brukt eller byttet sedlene før dette, er likevel Norges Bank forpliktet til å ta imot sedlene i ti år fram i tid. Dette melder Dinero i en pressemelding.

Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i den norske sentralbanken, anbefaler at sedlene brukes eller byttes inn før 18. oktober.

– Selv om enkelte banker fortsatt vil akseptere dem, er det bare Norges Bank som er pliktig til å ta imot gamle sedler etter denne datoen, sier Veggum til Dinero i pressemeldingen.

20,5 millionersedler

Av de utgående sedlene er det fortsatt 20,5 millioner som ikke er byttet inn til den nye utgaven.

12,4 millioner 50-kronersedler og 8,1 millioner 500-kronersedler er fremdeles i omløp. Selv om det er mange sedler igjen med det gamle designet, er det byttet ut 72,9 prosent av dagens 500-kronersedler og 42,2 prosent av 50-kronerssedlene til den nye utgaven.

Prisvinnende sedler

Dinero skriver i pressemeldingen at det var sikkerhet som var bakgrunnen bak designskiftet.

Blant elementene som skal sørge for økt seddelsikkerhet er iriserende designelement, lundefugl i vannmerkeform, kjetting som beveger seg og mikroskrift.

– Vårt inntrykk er at de nye sedlene er blitt svært godt mottatt, både blant publikum, presse og i designmiljøet, sier Veggum i pressemeldingen..