iTromsøs NovelleCup:

Til vanlig skriver de resepter og kommentarer. Nå konkurrerer de mot seks andre om å skrive den beste novellen

Juryen i iTromsøs NovelleCup har plukket ut åtte finalister. To av disse er Sandra Kristiansen og Ron Røstad fra Tromsø.

ÉN NYKOMMER. FLERE ETABLERTE: Sandra Kristiansen har aldri skrevet noe bevisst for et annet publikum tidligere. Ron Røstad har stort sett skrevet kåseri, kommentarer og blogginnlegg. Nå deltar de i NovelleCup.  Foto: Privat

Slik fungerer NovelleCup:
  • Akkurat som i et fotball-VM, stiller to noveller til kamp.
  • Runde 1 består av fire novelledueller. Man kan stemme en gang per døgn til runde 1 avsluttes. Novellen med flest stemmer i sin duell går videre til neste runde.
  • I runde 2 er det to novelle-dueller, akkurat som i en semifinale. Novellene med flest stemmer i sin duell går videre til finalen.
  • Runde 3 er finalerunden. Da står kun to noveller igjen. Hvilken novelle som har flest stemmer og som dermed vinner Novellecup og 50.000 kroner avsløres fredag 8. november klokken 20.45 på Storgata Camping.
nyheter

Fra og med i dag, 12. oktober, kan du begynne å stemme på åtte av de utvalgte finalistene til iTromsøs Novellecup.

Siden konkurransen ble annonsert i sommer, har 152 personer sendt inn sine bidrag. Av disse plukket en jury bestående av Ingvild Solstad-Nøis, leder i Ordkalotten, iTromsø-journalist og forfatter Frank Lande samt litteraturformidler Lene Kjølaas fra Tromsø bibliotek ut åtte noveller.

Disse kan man fra og med lørdag 12. oktober stemme på, før vinneren avsløres 8. november. 1. runde varer til 21. oktober.


iTromsøs NovelleCup:

Nå er finalen i Novellecup i gang

Hvilke noveller mener du er de beste av finalistene i Novellecup? Trykk på novelletitlene under for å lese dem og for å få mer informasjon om forfatterne – før du stemmer frem dine favoritter i cupen. Frist for å avgi din stemme/stemmer er fredag 8. november.


ETABLERT FORFATTER: Også den etablerte forfatteren Sigbjørn Skåden deltar i NovelleCup med novellen «Å sulte».  Foto: Helge Matland

Lege Sandra Kristiansen er en av de åtte kandidatene, som konkurrer blant annet mot forfatter Sigbjørn Skåden. Kristiansen har bestandig skrevet, men har ikke gjort noe alvor av det før nå.

– Selv om det er første gang jeg er med i noen form for konkurranse og gjør «alvor» av det, har jeg bestandig skrevet og lest, da det gir meg mye glede. Da jeg var liten tenkte jeg at jeg skulle bli forfatter. Slik ble det ikke, men å skrive er en fin hobby, sier Kristiansen.


Ordkalottens og iTromsøs novellekonkurranse: Nå har juryen kåret åtte finalister

I samarbeid med iTromsø arrangerer litteratur- festivalen Ordkalotten «nordnorsk mesterskap i novelleskriving» med 50.000 kroner i premie-potten. Nå er finalistene klare.


Utspiller seg i Tromsø

Hun har skrevet novellen «Maria» som foregår i Tromsø på 60-tallet. Her møter vi en ung mor som jobber på Samfunnskafeen (der hvor Perspektivet museum ligger i dag) og opplever en litt ubehagelig hendelse i forbindelse med en bytur.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg begynte å skrive om den tiden, men det ble bare slik. Trolig er jeg litt inspirert av besteforeldrene mine som bodde i Tromsø på 60-tallet.

Kristiansen er svært fornøyd med å komme videre, og ser på det som en fin måte å utfordre seg selv.

– Det er ikke slik at jeg sitter inne med behov for å «få ut noe». Jeg fikk vite om konkurransen rett før fristen, og siden jeg skriver hele tiden tenkte jeg at det var fint å utfordre meg selv å skrive til en deadline. Det var egentlig bare en artighet, og jeg hadde ingen forventninger om å komme videre – utover at det var en personlig utfordring, sier Kristiansen.


Drar i gang nordnorsk novellekonkurranse med 50.000 kroner i premie

I forbindelse med at litteraturfestivalen Ordkalotten feirer 20-årsjubileum, starter de det som sannsynligvis blir Norges største novellekonkurranse – NovelleCup – i samarbeid med iTromsø.


Selvopplevd

Ron Røstad er for mange kjent for sitt skråblikk på Tromsøs byutvikling. Blant annet fra iTromsøs spalter og egen blogg. Nå har han tatt for seg novelleformatet, for første gang siden han deltok i Cappelen Damms debutantologi «Signaler» i 2006.

– Jeg bestemte meg for å delta fordi det er artig og det ga meg et spark i ræva til å skrive novelle. Historien hadde jeg liggende fra før av, men den var skrevet med i dagbokform og jeg måtte skrive den om.

Han deltar med novellen «På Akutten», som beskriver en smått selvopplevd hendelse fra et sykehus i Berlin.

– Det skjedde faktisk i sommer og jeg fikk en ordentlig infeksjon, slik som han i novellen.

– Var det så traumatisk som det virket som?

– Bare bitterhet, det var ganske udramatisk, og sammenlignet med de andre skjebnene der så var det peanuts.

Nevrotisk

Røstads novelle minner om Woody Allens tankerekker, kjent fra hans noveller og filmer.

– Er det noe du kan kjenne deg igjen i?

– Jeg har veldig sans for den nevrotiske Woody Allen-stilen, så kanskje den er litt inspirert.

På grunn av dette sparket blir det trolig ikke 13 år til neste gang Røstad skriver en novelle.

– Det er et bra initiativ slik at man aktiveres, og jeg tenker at dette må jeg gjøre igjen med andre ideer. Noveller er en fin sjanger hvor man har et ferdig, kort produkt.