Husebekk skal ha fått kjeft fra departementet foran rektorkolleger

UiT fikk beskjed om å holde seg unna prosessen rundt nedleggelsen av Nesna i Helgeland.

UiT-rektor: Anne Husebekk  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Saken startet i juni da det ble kjent at styret ved Nord universitet hadde vedtatt å avvikle studiestedet på Nesna i Helgeland. Ifølge Forskerforum.no besøkte UiT-rektor Anne Husebekk Nesna i august, for å se på mulighetene for å tilby etter- og videreutdanning.

– Departementet har bedt UiT om ikke å engasjere seg mot Helgeland ut over det vi har i Mo i Rana. Jeg vil ikke kalle det en instruks, men en sterk anmodning, sa Husebekk til Forskerforum tidligere denne uka.


Debatt:

«En kjip dag for Nesna»

Nord universitet har vedtatt å legge ned to av sine ni studiesteder deriblant studiested Nesna. Hvorfor skjer det bare noen få år etter at den gamle høgskolen ble fusjonert med HiNT og UiN?


Klassekampen har fått innsyn i e-poster sendt mellom Husebekk og Kunnskapsdepartmentet. Etter fellesmøtet for norske universitetsrektorer i Oslo, hvor hun og UiT fikk beskjed om å holde seg unna prosessen rundt nedleggelsen av Nesna, skal Husebekk ha skrevet i en e-post:

«Det er ikke greit (svært ubehagelig) å bli instruert foran rektorkollegaer fra 8 universitet, og jeg håper å slippe og oppleve dette flere ganger».


Iselin Nybø avlyser omkamp om Nesna og Sandnessjøen

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) kommer ikke til å overprøve styrevedtaket fra Nord universitet om å legge ned studiestedene Nesna og Sandnessjøen.


Utdanningsminister Nybø mener departementet ikke har grepet inn i universitetets selvstyre.

– Departementet har ikke instruert universitetet. Dette var en samtale etter et møte hvor det ble anmodet om to ting: At UiT ikke gjør noe som kunne forverre en veldig betent situasjon for Nord Universitet og Helgeland i et kritisk tidsrom, og at de to offentlige universitetene i Nord-Norge har dialog om hvem som tilbyr hvilke studieprogram hvor, sier hun til Klassekampen.


Nord universitet har anmeldt drapstrussel mot rektor

Rektoren ved Nord universitet har blitt drapstruet i forbindelse med nedleggelsen av studiestedene på Nesna og Sandnessjøen. Politiet har henlagt anmeldelsen.


Klassekampen skriver at etter saken ble offentlig kjent tidligere denne uken, har Nybø gjort det klart at departementet ikke vil stå i veien for UiT at engasjerer seg på Helgeland.