Jusshjelpa med gratis hjelp på biblioteket: - Vi ønsker å være der folk er

Jusstudentene hos Jusshjelpa fikk noen travle timer på biblioteket, da mange møtte opp for å benytte seg av tilbudet deres om gratis rettshjelp.

Gratis hjelp: F.v. Ane-Margrethe Sandell Kristiansen, Cathrine Lund og Siyanna Stenersen fra Jusshjelpa, har lørdags formiddag gitt av sin tid for å tilby Tromsøværinger gratis juridisk rådgivning.  Foto: Thale Tøllefsen

nyheter

Lørdag mellom klokken 12.00 og 14.00 hadde jusstudentene hos Jusshjelpa saksinntak på biblioteket i byen. Der kunne alle som ønsket benytte seg av et tilbud om gratis rettshjelp og enten få juridisk veiledning om en sak på stedet, eller få sin sak tatt videre så den kan behandles på Jusshjelpas kontorer i Breivika. Der kvalitetssikres saksbehandlingen av en gruppe på syv til åtte personer.

Stort oppmøte

Dagens saksinntak var det tredje i rekka, og de vil arrangere et siste saksinntak i slutten av november. Ane-Margrethe Sandell Kristiansen, Cathrine Lund og Siyanna Stenersen forteller at de har vært opptatt med saker nesten konstant siden de møtte på biblioteket i formiddag.

– Langt flere har møtt opp i dag enn på de to første saksinntakene, så det virker som at folk begynner å få nyss om at vi er her, sier Lund.

Jusshjelpa har tidligere reist rundt i Finnmark, Troms og Nordland og hatt saksinntak.

– Vi merker at folk benytter seg av tilbudet i større grad når vi kommer til dem, så vi ønsker å være der folk er. Her i Tromsø er det ikke alltid at folk vil ringe eller komme helt til Breivika, men så langt ser det ut som at biblioteket kan være en møteplass med lavere terskel, sier Lund.

Ser et behov hos flere grupper

Majoriteten av sakene de har mottatt i dag faller inn under rettsområdene erstatning, helse og arv. Jusstudentene kan fortelle at det er folk i alle aldersgrupper som møter opp for å få hjelp med sine saker.

– Vi ser at det er et behov for denne typen rettshjelp, særlig blant noen grupper. Det er ikke alle som har råd til advokat, men som heller ikke får innvilget støtte til rettshjelp, og der har man en hel gruppe som havner utenfor, sier Stenersen og fortsetter:

– Tilbudet er også aktuelt for studenter. Når boligmarkedet er så tøft, og en er ung og uerfaren er det nok mange som risikerer å bli utnyttet av potensielle utleiere