Mari Andreassen nominert til Brageprisen: – Føles som om jeg har vunnet allerede

Tromsø-forfatter er nominert til Brageprisen i klassen skjønnlitteratur for årets novellesamling «Hvor lenge varer vi». Prisen deles ut 21. november og vinneren får 75.000 kroner.

NOMINERT: Mari Andreassen er en av fire nominerte i klassen skjønnlitteratur.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Torsdag klokka 12 ble de nominerte bøkene til Brageprisen 2019 offentliggjort på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo. Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomslitteratur og åpen klasse som fastsettes årlig. I år er sistnevnte kategori bildebøker for voksne og barn.


Maris (36) bokdebut hylles av anerkjent kritiker: – Jeg ble helt svett og skjelven

Mari Andreassens hadde aldri skrevet en novelle før hun tok fatt på forfatterstudiet. Hennes første bok endte allikevel opp som en novellesamling.


I kategorien skjønnlitteratur er Tromsø-forfatter Mari Andreassen nominert for sin novellesamling «Hvor lenge varer vi» som kom ut på forlaget Cappelen Damm i høst. De tre andre nominerte er Jon Fosses «Det andre namnet. Septologien I-II», Nina Lykkes «Full spredning» og Øyvind Rimbereids «Hvit hare, grå hare, svart».

– Overveldende og eventyrlig

Mari Andreassen går gatelangs i Oslo torsdag ettermiddag sammen med ansatte i forlaget. Mobilen hennes er tom for strøm og iTromsø får først tak i henne via kommunikasjonsansvarlig i forlaget som rekker sin mobil til Andreassen.

– Hvordan føles det å få nominasjonen?

– Det er helt overveldende og eventyrlig. Da jeg så navnet mitt sammen med det aller ypperste av norske skjønnlitterære forfattere var det nesten som et synsbedrag, sier Andreassen.

Hun har visst om nominasjonen i over ei uke, men har ikke fortalt det til noen.

– Jeg har hatt munnkurv og har klart å holde det hemmelig, med unntak av at jeg har sagt det til samboeren min, sier hun.

– En stor anerkjennelse

Andreassen har lest juryens begrunnelse (se nedenfor) for nominasjonen og sier det er tydelig for henne at teksten har nådd fram til leserne.

– Det virker som om de har funnet noe i boka som har betydd noe for dem. Jeg synes det er fint å tenke på at de har sittet sammen og vurdert boka. Det er en stor anerkjennelse, sier hun.

Debutanten har fått gode anmeldelser for boka og nå som hun er nominert til Brageprisen har hun fått en god start på forfatterskapet.

– Det var veldig uventa. Man skriver ei bok, sender den ut i verden og så sitter man bare der og venter på hva folk vil synes. Så kom det først én god anmeldelse, deretter enda en og så denne nominasjonen. Nå begynner det å gå opp for meg at dette materialet har potensial til å nå fram til lesere.

– Siden dere er fire nominerte så er din teoretiske vinnersjanse på 25 prosent. Hvordan vurdere du det selv?

– Jeg tror ikke at jeg vinner, men jeg er debutant og med nominasjonen så føles det som om jeg har funnet allerede.


Fem studenter fra UiTs forfatterutdanning har gitt ut bok i år

Førsteamanuensis ved Kunstakademiet, Anne Oterholm, mener det kan være et kvalitetsstempel at alle de fem bøkene er gitt ut på etablerte forlag.


Vinneren får 75.000 kroner

Brageprisen ble delt ut første gang i 1992 og har etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser.

Prisen deles ut på Dansens hus i Oslo 21. november og vinnerne får 75.000 kroner og en Bragestatuett laget av kunstner Børre Larsen.

I fjor vant Tore Kvæven for romanen «Når landet mørknar».

Her er juryens begrunnelse:

«Det skjer kanskje ikke så mye i de syv novellene i debutant Mari Andreassens novellesamling «Hvor lenge varer vi». Bortsett fra liv og død. Med stor psykologisk innsikt, imponerende språkbevissthet og et skarpt blikk for detaljer gjør forfatteren det lett å kjenne seg igjen i livene hun skisserer opp for oss. Det handler om hverdagen og alt som gjør den uhverdagslig: foreldre, ungdommer og barn, parforhold med både en, to og flere parter, bakterier, begravelse, sex og dårlig ånde, kjærlighet og hat, infamitet, tafatthet og omsorg i ulike innpakninger. Vi møter måsunger på et boligtak og squash på en veranda, opplever stillheten når en uvelkommen gjest ikke vil snakke, aner følelsen når trekken følger etter oss inn og møter små og store dilemmaer knyttet til lojalitet, lengsel og håp som er på grensen til hva man våger håpe. Alt i alt er det noe dypt menneskelig over situasjonene i novellene. Selv om det hviler et ubehag over flere av dem, er det også lys og ømhet. Ofte handler det om å prøve så godt man kan selv om det ikke er godt nok, og om hvilke konsekvenser dette kan få.Forfatteren klarer med enkle, men ypperlige grep å sette i gang leserens egne tanker. Dette er noveller som blir værende»

Brageprisen er den eneste store norske bokprisen der bøkene vurderes av ulike yrkesgrupper som har bøker som fag: bokhandlere, bibliotekarer, kritikere og akademikere.

Juryen som har vurdert årets skjønnlitterære utgivelser består av Gunnar Vilberg (fylkesbiblioteket i Akershus), Eivind Myklebust (Klassekampen), Grethe Fatima Syéd (frilanser) og Camilla Tvedt (Norli Libris).