Karin fikk sjokk da hun så at all snøen hun hadde måket ut av innkjørselen var dumpet foran garasjen igjen: – Jeg trodde at noen fleipet med meg

I helga lavet snøen ned over Tromsø. I Aldor Ingebrigtsen 34 måket beboerne for harde livet – kun for å oppdage at kommunen hadde fylt igjen oppkjørselen noen timer senere med samme snøen som de hadde måket ut.

SINT: Karin Mikalsen hadde brukt flere timer på å måke oppkjørselen til garasjen i Aldor Ingebrigtsens vei – og ble sjokkert da det var lagt igjen en stor snødunge etter at kommunen hadde brøytet veien. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

– Jeg og min 80-årige nabo hadde måket oppkjørselen helt ren før jeg dro på jobb. Den var helt strøken, forteller Karin Mikalsen som bor i Aldor Ingebrigtsens vei 34.

De gjorde det på nøyaktig samme måte som de har gjort i en mannsalder – de måket snøen over og inn mot brøyteskavlen på nedsiden av veien. De har en avtale med grunneieren på nedsiden av veien at de kan deponere snøen på nabotomta.Fylt igjen oppkjørselen

Derfor var forbauselsen svært stor da hun kom tilbake til hjemmet etter endt arbeidsdag – og finner samme snødunge som de hadde måket ut måket inn igjen i oppkjørselen.

– Jeg trodde først at noen fleipet med meg, at det var på kødd. Men da jeg skjønte at det faktisk var kommunens brøytere som hadde skylda ble jeg sjokkert, forteller hun.

Hun kontaktet huseier Rita Johnsen Giske som ikke skjønte noen verdens ting. Etter litt etterforskning fikk hun vite hvorfor kommunen hadde lagt igjen flere kubikkmeter med snø utenfor garasjen. Da ringte hun til Bydrift for få å en forklaring på hvorfor de hadde deponert snøen i oppkjørselen.

– Der fikk jeg bekreftet at det var Bydrift som hadde lagt igjen snøen – og jeg fikk i tillegg en skjennepreken fordi de mente at vi hadde måket snøen fra vår oppkjørsel ut i gata, forteller Giske.

BRØYTET IGJEN: Oppkjørselen til Aldor Ingebrigtsens vei 34 var helt fri for snø – men så kom kommunens brøytemaskiner og fylte den igjen. Foto: Privat  Foto: Privat

Bydrift: – Veiene snør igjen før vi rekker å bli ferdig med rodene

Bydrift jobber på spreng for å ta unna de store snømengdene, men får likevel mange klager fra misfornøyde tromsøfolk.


Vil ha stopp på praksisen

Ifølge henne er det en praksis som har vedvart i minst 30 år å kunne legge snøen opp mot skavlen på nedsiden, og å kunne tømme snø over på nabotomta på nedsiden av veien.

– Jeg forklarte at vi ikke hadde mulighet til å fjerne all snøen fra gata, og at vår 80-årige nabo ikke maktet å tippe snøen over brøytekanten på nedsiden av veien, sier hun.

Giske forteller at hun var svært oppbragt og sint da hun ringte bydrift, og at hun mener at kommunen går over alle grenser når de fyller folks innkjøringer med tung og kompakt brøytesnø.


Reagerer på manglende brøyting: – Det er ganske horribelt

Rune Stømmesen synes det er rart det ikke var brøytet i Lavangsdalen lørdag.


– Vi kommer oss jo ikke inn til eiendommene våre. Jeg mener det er på grensen til kommunal selvjustis å ta seg til rette på denne måten, sier hun.

Hun tror ikke at hennes opplevelse er unik, det er flere beboere i Aldor Ingebrigtsens vei som må måke sine oppkjøringer etter at kommunen har vært ute med brøytemaskinene.

– Det så ut som om de hadde tatt en ekstra sving med hjullasteren for å kunne fylle igjen oppkjøringen vår, sier hun.

INNESTENGT: Beboerne i Aldor Ingebrigtsens vei 34 kom seg ikke inn i garasjen, og måtte klatre over snødungen som kommunens brøytemannskaper hadde lagt igjen. Foto: Privat 

– Nødvendig å åpne veien

Driftsleder Kai Vidar Kristiansen på Bydrift bekrefter at det var hans etat som hadde vært på ferde. Han tilbakeviser at oppkjøringen var fylt opp «med vilje».

– Vi var simpelthen nødt til å åpne veien for trafikk, og da var vi nødt til å brøyte snøen vekk fra veien, sier han til iTromsø.

At den havnet på Giskes og Mikalsens nybrøytede oppfart er lite å gjøre med, sier han.

– Jeg skjønner at folk blir frustrert og forbannet når det skjer, men vi gjør det faktisk ikke med viten og vilje. Vi er helt enkelt nødt å få unna snøen fra veiene, sier Kristiansen.

Han forteller at han var i kontakt med Giske søndag ettermiddag og at de kom fram til en løsning som vil gjøre det lettere å få fjernet snøen resten av vinteren.


E8 mellom Tromsø og Nordkjosbotn ble først strødd syv timer etter trailerulykken

Selv om det hadde vært flere utforkjørsler og ulykker på strekningen, ble det ikke strødd på veien før klokken 20.49. Det var da gått syv timer siden vogntoget krasjet med bilen til Charlie Dan Lind (22).


GAMMEL PRAKSIS: – Jeg har bodd her siden 2011, og vi har bestandig kunnet legge snø opp mot brøyteskavlen på nedsiden av Aldor Ingebrigtsens vei, forteller Karin Mikalsen. Foto: Christer Pedersen 

Brøytet i 50 timer

– Vi har gitt ham som har brøytingen i området beskjed om å lage et hull i brøyteskavlen på nedsiden slik at det vil være mulig å få tippet snøen over kanten for alle beboerne, sier han.

Kristiansen sier at helga var ekstrem for brøytemannskapene som måtte brøyte kontinuerlig i nesten to døgn.

– Vi har brøytet sammenhengende i 50 timer for å få unna snøen – og vi har store utfordringer med folks om legger snø ut i veien, med parkerte biler og med søppelkasser, sier Kristiansen.