Reagerer på forslag om ny skatt på oppdrettsnæringen: – Negativt for kysten, for næringa og for landet

Havbruksskatteutvalget foreslår å innføre en grunnrenteskatt på 40 prosent for havbruksnæringen.

KRITISK: Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) er kritisk til det nye forslaget om å innføre en ekstraskatt på oppdrettsnæringen. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix 

nyheter

Mandag morgen presenterte utvalget sin utredning om skattlegging av den norske oppdrettsnæring til finansminister Siv Jensen.

Det melder Dagens Næringsliv mandag.

Havbruksskatteutvalget foreslår å innføre en overskuddsbasert grunnrenteskatt.

Grunnrenteskattlegging brukes i dag kun til utnyttelse av naturressurser. Oljenæringen, og vannkraftnæringen har tilsvarende grunnrenteskatter på henholdsvis 55 prosent (for 2018) og 35,7 prosent.

Syv milliarder til det offentlige

Ifølge Dagens Næringsliv begrunner utvalget forslaget med at en slik løsning for oppdrettsnæringen vil være et presist virkemiddel for å hente inn en andel av grunnrenten til fellesskapet, særlig fra eksisterende tillatelser.

Avisa skriver at en slik skatteordning vil medføre et utbytte på syv milliarder kroner til det offentlige.

Tidligere har flere politiske partier sagt nei til innføring av grunnrenteskatt på fiskeoppdrett, og reaksjonene på forslaget har ikke latt vente på seg.

– Skaper usikkerhet

– Dette forslaget er kun egnet til å skape usikkerhet. Mitt råd er å legge bort forslaget om en ny statlig ekstraskatt snarest – og uten noen videre prosess, skriver Geir Pollestad (Sp), stortingsrepresentant og leder i næringskomiteen, i en pressemelding.

Senterpartiet avviser enhver form for nye statlige ekstraskatter på distriktsnæringer.

– Vi er også kritiske til at det foreslås å flytte inntekter fra kommunene som har oppdrettsnæringen og over til statskassen. Dette passer bra inn i regjeringens profil, men Sp frykter at en slik politikk vil være negativt for kysten, for næringa og for landet, sier Pollestad.

Kort tid etter forslaget ble presentert falt oppdrettsaksjene på Oslo Børs, skriver Dagens Næringsliv.

Mowi gikk raskt ned 2,7 prosent, Salmar gikk ned 1,9 prosent, mens Lerøys Seafood sank med 1,8 prosent. Sjømatindeksen gikk ned 1,4 prosent.