Flere sauer er ikke kommet ned fra sommerbeitet: – Jeg vil snu hver stein for å finne dem

På grunn av det store snøfallet er det flere sauebønder som ikke har fått dyrene sine ned fra fjellet. Onsdag dro beitelaget i Malangen opp med snøscooter for å lete etter dem.

PÅ SAUEJAKT: Flere deltok i søket etter de observerte sauene på Malangshalvøya. Foto: Privat 

nyheter

– Vi fikk melding fra en turgåer som hadde sett sauer i fjellene noen dager før det store snøfallet. Da dro vi opp seks stykker med scooter for å lete, men kjørte oss fast i snøen hele tiden og så ingen av sauene. I dag får jeg hjelp av to scootere som egner seg bedre, så nå drar vi opp og leter igjen. Vi vet ikke hvem som eier sauene, men det spiller ingen rolle. Dette handler om dyrevelferd. Så lenge det er håp om at de er i live så vil jeg snu hver stein for å finne dem, sier beitelagsleder Cecilie Dahl Karlsen.


Drømmer om å starte småbruk. Får minikraftverk som nærmeste nabo.

Eirin Karlsrud Flå og Bjørn Moe flyttet i juni til Sjøvassbotn for å starte småbruk. Et par dager senere fikk de vite at det skal bygges et vannkraftverk på andre siden av gjerdet deres.


– Vil sulte i hjel hvis vi ikke henter dem

LETER I SNØEN: Onsdag formiddag dro Cecilie Dahl Karlsen fra Berglund gård på Vikran ut sammen med flere andre for å lete etter savna sauer og lam som er blitt observert i fjellene. Foto: Privat 

Karlsen er sauebonde på Berglund gård på Vikran. Hun forteller at det ikke er uvanlig at noen av sauene dør i løpet av beitesesongen. Det er blitt observert rovdyr som ørn, rev og gaupe i området, men sauer dør også av naturlige årsaker.

– Noe tap vil man uansett ha, men når de er observert i live så vil vi forsøke å finne dem, sier Karlsen.

Hun anslår at det er så mye som en meter med snø i fjellene og at forholdene gjør det vanskelig for sauene.

– Hittil har de kunnet spise gress, einer og lignende, men med så mye snø som det er nå så kommer de seg ingen vei og vil sulte i hjel hvis vi ikke henter dem.

Derfor iverksetter beitelaget bestående av åtte bønder et omfattende søk onsdag.

– Nå tar vi med ski og kraftfôr og krysser fingrene for at vi finner dem i live.


Fôr-krise i sør – nedgang i dyrkbar jord i nord:

Over 100 gårder i Tromsø lagt ned siden 2000

Mens tørkerammede bønder i sør desperat trenger ekstra fôr til dyrene sine, har en dårlig forsommer gjort at bønder i Tromsø ikke klarer å produsere overskudd for eksport. Senterpartiet mener man må gjenbruke brakklagt dyrkbar mark.


– Største tapet siden jeg starta med sau

Tor Gunnar Eliassen har drevet på Widding gård i Tromsdalen siden 1992. Totalt mangler de elleve dyr, men Eliassen har ikke håp om å finne mer enn to sauer og fire lam i live.

– Det er vanlig at vi mister dyr, men dette er et veldig høyt tall. Vi har aldri savna så mange dyr før. Blir dette tallet stående så er dette det største tapet vi har hatt siden jeg starta med sau, sier han.

Eliassen har lett etter sauene, men sier det er et veldig stort beiteområde som strekker seg fra Tromsdalen til Ramfjorden.


Sjokkert etter makabert funn på Kvaløya:

Tror lam ble halshogget for å skjule hundeangrep

For et par dager siden fikk June Kristiansen på Marisletta gård på Kvaløya en SMS fra en turgåer som hadde funnet et lam uten forbein og hode liggende rett nedenfor Petterbolhaugen i Straumsbukta.


– Før var vi flere som søkte i hvert sitt område, men nå er vi færre som skal ha oversikt over mer. Vi har jo også andre ting å gjøre og må ta oss av de dyrene som allerede er kommet ned, sier han og legger til:

– Vi kan ikke gå på sauejakt hele tiden. Derfor håper vi at folk tar kontakt med oss hvis de får øye på noen dyr.