Lammet «Olaf» ble reddet ned fra snøen i fjellet

Onsdag dro flere sauebønder til fjells i Malangen for å lete etter dyr som ikke var kommet ned fra sommerbeite. Ett lam var dødt, men Olaf overlevde.
nyheter

Beitelagsleder Cecilie Dahl Karlsen fikk melding fra en turgåer som hadde sett flere sauer i fjellområdet nært Breifjellet på Malangshalvøya.

Onsdag fikk hun og en annen sauebonde hjelp av to scooterkjørere til å kjøre opp å lete etter dem.

– Vi dro dit tipset sendte oss, men så ingen spor. En av oss laget brekelyder og så fikk vi svar, men fra en annen retning enn forvente. Vi skjønte at det måtte være to sauer og delte oss opp for å lete videre. Jeg spente på meg ski og gikk videre oppover i dyp snø mens de andre gikk etter lyden vi hørte, forteller Karlsen dagen etter.


Flere sauer er ikke kommet ned fra sommerbeitet: – Jeg vil snu hver stein for å finne dem

På grunn av det store snøfallet er det flere sauebønder som ikke har fått dyrene sine ned fra fjellet. Onsdag dro beitelaget i Malangen opp med snøscooter for å lete etter dem.


Måtte slepe utslitt lam med tau

Det kom raskt melding om at de andre hadde funnet en sau i live og et dødt lam. Selv fant hun først ingen spor, men nektet å gi seg.

– Det var spor som tydet på at en sau hadde brøyta vei med magen. Jeg fulgte sporet litt videre og så hørte jeg lyden av ei bjelle.

Litt senere fant hun en sau og sitt eget lam som hun ikke hadde sett på lenge. De var begge dekket av is og snø.

– Lammet hadde en isklump mellom bakbeina på størrelse med en håndball. I tillegg var han så sliten at han ikke klarte å gå lenger. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, men endte til slutt opp med å binde et tau rundt beina og dra ham etter meg.

UT OG FINNE SAUER: Flere deltok i søket etter de observerte sauene på Malangshalvøya. De fant fire dyr, men drar opp igjen torsdag for å hente ned en sau som forsvant mens de samlet de tre andre.  Foto: Privat

Drar opp igjen på torsdag

LETER I SNØEN: Onsdag formiddag dro Cecilie Dahl Karlsen fra Berglund gård på Vikran ut sammen med flere andre for å lete etter savna sauer og lam som var blitt observert i fjellene. Foto: Privat 

Sauen brøyta vei ei stund, men ble også sliten etter hvert og stoppet opp. Karlsen måtte da selv kave seg fram i snøen med et lam på slep rundt 500 meter i tett skog og dyp snø ned til scooterne.

– Jeg har aldri vært så sliten før! Men vi kom oss ned og fikk lagt ham på scooteren. Han var så sulten at han spiste selv mens vi kjørte ned fra fjellet, forteller hun.

Sauen ble stående igjen da det var for blitt for mørkt til å snu og hente den. De la igjen mat på snøen og eieren drar opp igjen med scooterkjørerne torsdag for å hente den.

Oppkalt etter Olaf i «Frost»

Lammet tilhører Karlsen, men sauen som hadde adoptert det tilhører en annen sauebonde. Karlsen forteller at hun og mannen gjenkjente lammet som «004» som forsvant da de sanka dyrene sine i september.

SULTEN: Onsdag ettermiddag var lammet Olaf omsider henta ned fra det snødekte fjellet og kommet inn i det varme fjøset fylt av høyballer og kraftfôr. Foto: Privat 

– Lam har ikke bjeller og det ble borte fra oss da vi henta ned mora og de andre sauene. Det er ikke uvanlig at noen blir borte og vi finner dem igjen neste gang, men da vi dro opp igjen senere så var han borte. Så er det altså en av naboenes sauer som har forbarma seg over ham og tatt ham til seg, sier Karlsen.

Hun er veldig glad for å ha fått lammet ned på gården igjen.

– Jeg ble så lykkelig at jeg holdt på å gråte! Det lammet er veldig spesielt for oss. Dattera mi på fem år har gitt ham navnet Olaf fra figuren i favorittfilmen hennes «Frost». Og så la vi til «the Survivor», sier hun og ler.

Karlsen var i fjøset torsdag morgen for å se til Olaf og kan fortelle at han ser ut til å ha det bra.

– Jeg var spent på om han var skadet, men det ser ikke slik ut. Han går rundt og står nå og spiser sammen med de andre.