Alvins sau og to lam er redda ned fra fjellet

I nesten to uker har ei søye og henne sto lam stått fast i fjellet på Kvaløya på grunn av den store snømengden. Lørdag ble dyrene henta ned med helikopter.

MATES FORSIKTIG: Sauebonde Alvin Berntsen er glad for å ha dyrene tilbake i fjøset, men sier at fordøyelsessystemet til sauene må settes i gang igjen med små porsjoner i begynnelsen.  Foto: Alvin Berntsen

nyheter

– Jeg er utrolig letta over at det gikk så bra til slutt, sier Alvin Berntsen til iTromsø bare timer etter at sauen og hennes to lam ble henta ned fra fjellet med helikopter rundt 12.30 på lørdag.

Den siste uken har flere sauebønder meldt om dyr som står værfast i snøen på fjellet. Alvin Berntsen i Tromvika på Kvaløya oppdaget at en av sauene hans og to lam sto fast på en fjellhylle på rundt 600 meters høyde under Hollendaren. Det ble gjort flere forsøk på å få ned dyrene, blant annet med helikopter, men de store snømengdene gjorde det vanskelig.


Lammet «Olaf» ble reddet ned fra snøen i fjellet

Onsdag dro flere sauebønder til fjells i Malangen for å lete etter dyr som ikke var kommet ned fra sommerbeite. Ett lam var dødt, men Olaf overlevde.


Tre fjellklatrere i aksjon

Ifølge NRK starta redningsaksjonen rundt klokka 10 lørdag formiddag da et mannskap på helikopteret til Heli-Team tok med seg tre klatrere opp på Hollendaren.

SNØFAST: En sau og to lam sto fanget i en fjellside ved Tromvika på Kvaløya, men lørdag ble de redda ned igjen.  Foto: Privat

Berntsen forteller at han så på redningsaksjonen i kikkert.

– Helikopteret satte først fra seg tre klatrere med fjellklatrerutstyr og så kom det ned igjen. Noen timer senere dro helikopteret opp og henta ned sauene i en sekk. Til slutt ble klatrerne henta, forteller han til iTromsø.


Derfor fikk sauebøndene lov til å bruke scooter i utmarka

I utgangspunktet er all motorferdsel i utmark ulovlig, men det kan gjøres unntak. Onsdag fikk sauebøndene kommunens tillatelse til å ta i bruk scootere for å hente sau ned fra snødekte fjell.


– Var det vanskelig for klatrerne å få tak i sauene?

– Det gikk ei god stund fra de nærmet seg sauene til de fikk tak i dem. De forsøkte å lokke med både høy og kraftfôr, men så snart klatrerne kom for nær så trakk sauene seg unna, sier Berntsen.

Kunne ha overlevd i flere uker

Sauen og de to lammene hadde stått fast i fjellet i nesten to uker, men Berntsen mener de hadde nok fett på kroppen til å overleve i flere uker til. Han syntes det har vært vanskelig å tenke på at de skulle måtte stå der og lide så lenge.

– Derfor er det en stor lettelse at de nå er kommet ned og inn i varmen, sier han og legger til at dyra ikke ser ut til å være nevneverdig preget av oppholdet i fjellet.

– De er i utrolig god form. Jeg har gitt dem mat, men vi må mate dem sakte så ikke magene deres kollapser. Vi må få satt fordøyelsessystemene deres i gang sakte, men sikkert og derfor får de bare små porsjoner nå i begynnelsen, sier han.


Værfaste sauer er ennå ikke hentet ned fra fjellet: – Vårt siste håp er å få leid et helikopter med heis

Etter det store snøfallet har det blitt umulig å komme seg frem til sauen og de to lammene som står fast på en fjellhylle under Hollendaren på Kvaløya.


Berntsen forteller at de har fått mange hyggelige hilsener fra folk i hele landet.

– Det er hyggelig det, men vi er jo ikke på Facebook så vi vet ikke hva som foregår der, og ikke bryr vi oss om det heller, sier han og ler.

Samlet inn 100.000 kroner til aksjonen

Sauene på fjellhylla har skapt stort engasjement. Norges vegansamfunn satte i gang en kronerulling for å hjelpe sauene og flere andre har gjort det samme. Totalt er det kommet inn rundt 100.000 kroner. Foreningen Troms sau og geit har samlet inn penger fra sauebønder i hele landet.


Finner fremdeles sauer i en meter snø på Malangen: – De er bare skinn og bein

Senest fredag ble en værfast sau hentet ned fra fjellet på Malangen. Beitelagslederen sier at dyrene er svært utmattet, men at så lenge de får meldinger om dyr som er i live, så leter de.


– Dette handler om dyrevelferd. Alle som driver med sau har opplevd den håpløse situasjonen som Alvin Berntsen nå står i, og kan kjenne seg igjen i det, sier Jan Ottar Østring, leder i Troms sau og geit til NRK.