Ny kulderekord i Troms, men nå blir det mildere

I Bardufoss har det aldri vært så kaldt så tidlig i november som det var natt til søndag. I Tromsø ble det ingen kulderekord til tross for uvanlig kaldt vær den senere tiden.

UVANLIG KALDT: Natt til søndag ble det målt 10,5 minusgrader på toppen av Tromsøya. Det slår ikke rekorden på minus 12 grader 14. november 1980.  Foto: Sally Rosendahl

nyheter

NRK melder at det i Troms aldri har vært så kaldt så tidlig i november som nå. Natt til søndag ble det nesten satt ny kulderekord. Den gamle rekorden på minus 29,7 grader på Bardufoss er fra 30. november 1998. I natt sank temperaturen til 29 grader og slo da nesten rekorden, men markerer likevel et bunnivå med tanke på at vi ikke er kommet lenger enn til 10. november.

Ingen Tromsø-rekord

Statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved Vervarslinga i Nord-Norge sier at det til tross for ei kald uke ikke er blitt satt ny rekord i Tromsø.

– Det var minus 10,5 grader i natt og vi må helt tilbake til 1992 for å finne tilsvarende kulde så tidlig på vinteren, sier Samuelsen og legger til at den gamle rekorden på minus 12 grader ble målt 14. november 1980.


Lørdagskåseriet

Pinglete søringer aner ikke hva vinter er

Jeg vil tro at noe av det aller mest irriterende i hele verden er eplekjekke folk fra nord, som harselerer med søringene når de opplever vinter.


Samuelsen legger til at målestasjonen til Vervarslinga ligger på rundt 100 meter over havet og at det har vært kaldere på lavere steder.

– Tromsø kommune har en målestasjon i Tromsdalen og der var det minus 16 grader i natt. Det er imidlertid bare blitt målt temperaturer der de siste ti årene så vi bruker ikke de tallene når vi noterer rekorder, sier han.

Mildere vær til uka

Ifølge Samuelsen har det vært uvanlig kaldt i Tromsø den siste tiden.

– De siste årene har vi blitt godt vant med milde høster, men nå har det vært både uvanlig mye snø og tidlig kaldt. Det er også en sammenheng mellom kulden og kombinasjonen av mye snø og klarvær fordi snøen kjøler ned bakken som fører til at lufta blir kaldere, sier han.


Forhandlere fortviler over nye EU-krav: Kan ikke skaffe nye snøfresere før neste høst

Hos de største snøfreserselgerne i Tromsø begynner det å bli helt tomt for maskiner etter at det er innført nye og strenge miljødirektiver.


– Hvordan blir været fremover?

– Det vil fortsatt være kaldt de neste par døgnene, men så blir det mildere vær utover i uka.

Det blir rundt seks minusgrader til og med tirsdag, men deretter stiger temperaturen cirka tre grader og blir liggende der til over helga.