Fredag slår været om: – Kan fort bli litt glatt

Etter flere uker med stabilt og kaldt vintervær, venter det plussgrader og sludd fredag.

At det vil bli glatt på fortau og veier fredag, er det liten tvil om.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Meteorologen ber folk som skal ferdes ute langs og på veiene i og rundt byen fredag om å være oppmerksomme på forholdene.


Her er alle Tromsøs værrekorder

Vi har samlet sammen alle nevneverdige værrekorder for Tromsø, siden målingene begynte ved Vervarslinga for Nord-Norge i 1920.


Det kommer pålandsvind inn fra havet fredag med plussgrader og nedbør. På kysten vil det trolig bli et par plussgrader og regn, mens indre strøk i stor grad vil bli skjermet.

Tromsø by ligger derimot i grenseland, og det er litt usikkert hva man kan forvente seg.

– Temperaturen i Tromsø by vil ligge rett over null, men etter en lengre periode hvor det har vært kaldt og med enten snø eller tele i i bakken, så vil nok våt nedbør fryse til når det treffer bakken, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick ved Vervarslinga i Nord-Norge, og fortsetter:

– Vi har ikke helt kontroll på hvordan bakketemperaturen vil bli i morgen, men det sier seg vel selv at med regn, sludd og rundt null grader, så kan det fort bli litt glatt.


Ny kulderekord i Troms, men nå blir det mildere

I Bardufoss har det aldri vært så kaldt så tidlig i november som det var natt til søndag. I Tromsø ble det ingen kulderekord til tross for uvanlig kaldt vær den senere tiden.


Ikke noe dramatisk

Det var også plussgrader i Tromsø onsdag, men da var det ingen nedbør. Vervarslinga vil trolig ikke sende ut noe farevarsel fredag.

– Det er jo vinter, og det er ikke noe mer dramatisk enn et lite værskifte, påpeker hun.

Sendte ut farevarselTorsdag kveld ble det likevel sendt ut et gult (moderat fare) farevarsel som gjelder for Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark:

Fra torsdag kveld ventes overgang til mildvær, først på kysten. Utover natten og fredagen vil mildværet bre seg lenger inn over land. Pga langvarig kulde med kald bakke kan regn lokalt fryse på bakken. Ellers ventes temperaturer over null grader, med en blanding av regn, sludd og snø, kan lokalt gi glatte veier.

Anbefaling: Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Sjekk veimeldinger (175.no).

Farevarselet er i effekt til lørdag klokka 07.00.


For 97 år siden kom snøen tidligere, men tirsdag satte Tromsø snørekord

Aldri har det vært registrert like stor snødybde på samme tidspunkt, men i 1922 hadde Tromsø faktisk mer snø allerede i oktober.Derfor snør det så mye i Tromsø – og noen bydeler er mer utsatt enn andre

«Hvorfor?», har du kanskje oppgitt tenkt i det du åpner ytterdøra en travel morgen og blir stående å stirre på en igjenmåket innkjørsel. Meteorologen gir deg svaret.


Fint i helga

Allerede lørdag dropper temperaturen under null grader igjen, og det går mer tilbake til den tørre, kalde værtypen vi har hatt i Tromsø de siste ukene.

– Utover helga vil det bli tørrere og kjøligere. Det vil bli ganske fint, sier Ager-Wick.


Fra sidelinja:

Sprengkulda gir kokende hav

Vet du hva forskjellen er mellom frostrøyk og havtåke? Her får du svaret.