– Det enkle er ofte det beste ...:

«Sømandsbøf» i ovnen

Det er mye godt som kommer fra Danmark, men spørsmålet er om ikke den tradisjonelle retten «sømandsbøf» er blant det bedre.

MARIN KOST: Dansk sjømannsbiff – eller sømandsbøf – er en klassiker i det ganske kjøkken. Kjøtt, poteter og løk som er langtidsstekt i lyst øl. Snadder! 

GJENNOMSIKTIG: Løkskivene stekes til de er blitt gjennomsiktige – ikke mer. 

ØL: Kjøttet, løken og potetene kokes i lyst øl. Det gir en rund og varm smak med bitte litt bitterhet til den klassiske danske retten. 

nyheter

Stort enklere er det neppe mulig å få det.

Tynne skiver av oksekjøtt, skiver av løk og skiver av poteter kokt i øl noen timer.

Dansk «Sømandsbøf» er bortimot umulig mislykkes med, så enkelt er det.

Smaken og den kulinariske opplevelsen er imidlertid langt fra enkel.

Den litt bitre humlesmaken fra ølet, sødmen fra løken, smaken og konsistensen fra de lune potetene og kjøttfullheten fra godt oksekjøtt danner sammen en langt større enhet enn summen av de inngående delene.

Sømandsbøf er en av rettene som alle dansker kjenner til og liker, men som få utenfor nabolandet vårt har smakt.

Kanskje kommer det seg av at retten ikke ser så mye ut for verden – det er langt fra de mer spektakulære smørrebrødene og andesteiken med brunede kartofler til den litt gråbrune sømandsbøfen.

Men du verden så godt det er likevel.

Dansk sømandsbøf i ovnen

500 g flat- eller rundbiff

2 store gule løk

6–700 g poteter

1 l lyst øl

Konsentrert kjøttkraft

Hvetemel

Godt smør

Laurbærblad, salt, pepper

Kutt gul løk i skiver. Fres løken i litt smør til den er blitt gjennomsiktig, men ikke fått særlig mye farge. Løft opp av stekepanna og sett til side.

Skjær biff i 1/2 cm tykke skiver. Bruk gjerne frossen biff som du tiner nok til at den lar seg skjæres – da blir skjæringen lettere.

Strø over salt og sort pepper, og dypp biffskivene i hvetemel.

Stek i litt mer smør i samme panne som løken. Stek ikke mer enn tre-fire skiver av gangen – da får du en fin stekeskorpe.

Løft opp kjøttet og visp ut pannen med et par dl øl som du deretter siler ned i en mugge.

Skiv potetene (eller del de i båter om du bruker mandelpotet) og legg poteter, kjøtt og løk lagvis i en ildfast form eller gryte. Det skal være poteter i bunn og på toppen.

Strø salt og litt pepper mellom hvert lag.

Hell over øl og kraft slik at kjøtt og poteter blir dekket.

Dekk formen med folie, eller legg lokk på gryta og sett inn i ovn på 125 grader. Stek i tre og en halv time til kjøttet er helt mørt.

Om du har det travelt kan du steke på 190 grader i en time – men det blir en dypere smak om du langtidsteker biffgryta.

Server sammen med sylteagurk og syltet sølvløk.

I glassene passer det veldig bra med samme type øl som du har brukt i maten.

Vel bekomme!