Spiondømte Frode Berg er benådet og overlevert til Vilnius

Frode Berg er utlevert fra Russland til Norges ambassade i Vilnius, melder litauiske myndigheter.

Det er ventet at Frode Berg vil komme hjem til Norge om kort tid. Her er han sammen med hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva da han ble dømt for spionasje i vår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix  Foto: Berit Roald

nyheter

Ifølge VG er to litauiske borgerne og Frode Berg overlevert til Litauen. Det skjedde på Litauens grense, opplyser myndighetene i Litauen i en pressekonferanse.

Utenriksdepartementet bekrefter i en pressemelding at Frode Berg er utlevert til norske myndigheter.

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg.

– Tiden i fengsel har vært en stor belastning for Frode Berg og hans nærmeste. Vi er glade for at han nå kan gjenforenes med sin familie. Vi har arbeidet systematisk for å få Frode Berg hjem helt fra han ble arrestert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.

Fredag morgen kom kunngjøringen på den offisielle hjemmesiden til Litauens president om at de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko er innvilget benådning etter en ny lovbestemmelse i Litauen.

Sjefen for den russiske utenlandsetterretningen, Sergei Naryshkin, sa tidligere fredag at Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av to spiondømte russere.

Berg har sittet fengslet i Moskva siden desember 2017, og ble i april i år dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han nektet straffskyld, men har erkjent kontakt med norsk etterretning før reisen.