Karl-Otto Hagen-Olsen (1943-2019)

Pianisten Karl-Otto Hagen-Olsen er død

76-åringen døde torsdag denne uka.

PIANIST: Her er Karl-Otto Hagen-Olsen sammen med den svenske prinsesse Christina etter en konsert i Stockholm. 

nyheter

Karl-Otto Hagen-Olsen spilte sin debutkonsert i Universitetets aula i Oslo 12. november 1963.

Han begynte å ta pianotimer hos lærerinnen Malfrid Hansen i Strandgata 36 som niåring, og var bare 16 år gammel da han bestemte seg for å bli pianist. Da flyttet han til Oslo for målbevisst begynne en karriere som pianist, før han senere gikk tre år på musikkonservatoriet i Paris.

DEBUTEN: Her får Karl-Otto Hagen-Olsen overrakt blomster etter hans debutkonsert i Universitetets aula i Oslo 12. november 1963.  Foto: n

Dette skrev iTromsø i Bybildet i forbindelse med Hagen-Olsens 70-årsdag i 2013. Konsertpianisten fylte 76 år 1. november i år.

Han pensjonerte seg i 2011, og har de siste årene bodd i Lidingõ utenfor Stockholm.

Det er søndag en større minnegudstjeneste i den norske Kronprinsesse Märthas kirke i Stockholm, forteller Hagen-Olsens søster, Randi Hagen-Olsen Henriksen.


Karl Otto Hagen-Olsen 76 år:

– Ingen påstår seg å være utlært pianist

Mens de andre guttene i gata spilte fotball på fritida, øvde Karl Otto på pianoet sitt i seks timer hver dag. 16 år gammel flyttet han til Oslo for å bli pianist.


Flyttet til Sverige

I en periode bodde han i New York og gikk på Manhattan School med privatlæreren Davis Saperton som veileder.

Tilfeldighetene førte imidlertid Hagen-Olsen til Sverige, etter å ha deltatt i «Prinsesse Astrids musikkonkurranse» i Trondheim. Et jurymedlem spurte etter konkurransen om pianisten fra Tromsø ville vikariere for ham i en undervisningsjobb i Piteå, og siden den gangen ble Hagen-Olsen boende i Sverige.

Han har ikke spilt så mange konserter i Tromsø, men spilte blant annet under åpningen av Universitetet i Tromsø i 1972, og på 1990-tallet hadde han tre konserter i Tromsø domkirke og én i Kulturhuset.

Utenfor Tromsø har han blant annet spilt med Bergen Filharmoniske Orkester, Filharmonisk selskaps orkester i Oslo og Trondheim Symfoniorkester, samt for blant andre operasanger Rolf Björling, Edith Thallhaug og Ragnar Ulfung.

Har fått mange priser

DØD: Konsertpianisten Karl-Otto Hagen-Olsen døde torsdag 14. november 2019, 76 år gammel. 

I juli 2011 ble konsertpianisten tildelt St. Olavsmedaljen, som deles ut «til belønning av fortjenester ved utbredelse av kjennskap til Norge og fremme av forbindelsen mellom det utflyttede Norge og hjemlandet».

Det er skrevet mye i media gjennom hele 1960-tallet om denne unge, lovende Tromsø-pianisten. Både i nordnorske aviser, men også nasjonale og internasjonale, trekkes han fram som dyktig og lovende. Han har også fått en rekke andre priser opp gjennom årene.

«Det var en ren musikalsk nytelse å høre ham. Velkommen hjem, unge mann, og det morsomste [er at du er] like uforfalsket som da du for», skrev «Tromsøs» anmelder av kulturelle innslag, Korn. Bratsberg, 29. juni 1962.