Kommunen har kjøpt undervannsdroner til 200.000 kroner: – Det er spart inn i løpet av 2–3 år

De moderne undervannsdronene skal brukes til å undersøke drikkevannskildene i Tromsø.

DRONE: Man styrer dronen via en fjernkontroll, og med en kabel som har 150 meters rekkevidde. Foto: Produsenten 

nyheter

Vann og avløp i Tromsø kommune bestilte i forrige uke to undervannsdroner fra leverandøren Blueye robotics, til den nette sum av 199.950 kroner.

– De skal først og fremst brukes til å undersøke dammene våre, sier driftsingeniør i Vann og avløp, Hakan E. Karagöz og viser til byvannverkene på Kvaløya og Simavika.

Med dronene kan de undersøke tilstanden til inntaksledningen, se etter uregelmessigheter på bunnen av kildene, eller bruke dem til å undersøke sjøledningene i Sandnessundet og Tromsøysundet.


Vil bruke 300.000 kroner på å bli en «syngende kommune»

I forrige kommunestyremøte vedtok politikerne å søke om å delta i et treårig prosjekt kalt «Syngende kommune». Ordfører Gunnar Wilhelmsen tror det vil skape musikkglede for barn og eldre.


Investering er innsparingstiltak

INVESTERING: Tromsø kommune har kjøpt to slike droner, og mener investeringen er spart inn i løpet av 2–3 år. Foto: Produsenten 

Dronene er en nyinvestering, produsert i Norge og tilpasset norske forhold. Dronen er koblet til en 150 meter lang kabel, og man kan både følge dronen på en skjerm i realtid, eller lagre opptakene til senere bruk.

Investeringen på 200.000 kroner er spart inn i løpet av 2–3 år, ifølge Karagöz.

– Før engasjerte vi dykkere 1–2 ganger i året. Det kostet 40.000 kroner hver gang vi engasjerte dem, så det er kostbart. Kommunen skal jo spare masse penger, og med dronene spares det inn i løpet av 2–3 år, sier han.

Han trekker også fram muligheten til å ha hyppigere kontroller.


Klar melding om kostnadsøkning på Stakkevollvegen: – Det er penger vi ikke har

Reaksjonene på den nye prislappen for Stakkevollvegen lar ikke vente på seg.


Gjør det lettere

I tillegg har Tromsø kommune 13 distriktsvannverk, der noen av dem har små demninger som inntakskilder. For å sjekke disse har det tidligere vært brukt undervannskamera festet på stang fra båt.

– Dette er mer proft, og det gjør det lettere for oss. I tillegg får vi mye bedre dokumentasjon for senere bruk. Det blir lettere for oss å lagre dette i kontrollsystemer, og se endringene i løpet av noen år, sier Karagöz.

Leverandøren av dronene arrangerer kurs i bruk av dem, og det skal noen ansatte ved Vann og avløp gjennom i januar. Deretter er de klare til bruk.


Rapport avdekker at kommunen ikke følger reglene når de gjør offentlige anskaffelser – kommunedirektøren lover bedring

Revisjonsrapport konkluderer med at Tromsø kommune i liten grad har overholdt regelverket for offentlige anskaffelser og heller ikke evaluerer egne kjøp av konsulenttjenester.