UiT-rektor Anne Husebekk flyr langt mer enn andre rektorer

Anne Husebekks flyreiser har sluppet ut 32 tonn CO₂. Det er mer enn tre ganger så mye som rektoren ved Nord universitet.

FLYR MEST: UiT – Norges arktiske universitet har ikke bare et langt navn, men også en rektor som reiser langt. To tredjedeler av Anne Husebekks flyreiser i 2019 gikk til utlandet, deriblant Korea og Japan. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Kunnskapsavisa Khrono har kartlagt utslipp fra flyreiser gjennomført av rektorer ved norske universiteter og høgskoler. Tallene tar med flyreiser gjennomført hittil i 2019 og beregninger for resten av året.

Øverst på lista havner UiTs rektor Anne Husebekk som har sluppet ut 32 tonn CO₂-ekvivalenter i år. På andreplass ligger rektor ved Universitetet i Bergen med 23,5 tonn og på tredjeplass NTNU i Trondheim med 16,5 tonn.

Den andre rektoren fra Nord-Norge, Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet, må stå til ansvar for 9,5 tonn klimagassutslipp.


Ny rapport: Cruiseturister legger igjen lite penger og forurenser mye CO2

En fersk rapport viser at cruiseturister er den turistgruppen som legger igjen minst penger i Norge og som slipper ut mest CO2.


80 prosent økning fra i fjor

Ifølge Khrono sto Husebekk for utslipp på rundt 18 tonn i fjor, altså rundt 14 tonn lavere enn det hun ser ut til å lande på i år. Dermed har UiT-rektoren økt utslippene sine med nesten 80 prosent.

Avstanden fra Tromsø til Oslo gjør at Husebekk ofte må fly innenlands, men ifølge Khrono er ikke avstanden en tilstrekkelig forklaring på hvorfor Husebekk flyr så mye. To tredjedeler av reisene stammer fra utenlandsreiser, blant annet til Tokyo, Halifax, Reykjavik og Yerevan.

Rektoren sier at hun som nestleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR) blant annet har vært i Japan og Korea nylig sammen med statsråd Iselin Nybø (V).

– Det har vært en opphoping av internasjonale reiser nå i høst. Hadde man sett på fjoråret så ville det ikke sett så ille ut, sier Husebekk til iTromsø.

Bruker Skype når det er mulig

UiT-rektoren sier at hun flyr såpass mye fordi UiT har et stort internasjonalt kontaktnett som må pleies. I tillegg har hun mange ærender i hovedstaden.

– For å komme seg ut av Tromsø er det ofte ikke mulig å bruke andre fremkomstmidler enn fly. Derfor forsøker jeg å organisere Skype-møter der hvor det er mulig og et godt alternativ. Jeg tenker nøye gjennom hver eneste reise som jeg gjennomfører, sier Husebekk.