Skal du til Nord-Troms i helga for å se Hvaldimir? Her er kommunens tre enkle regler

Nordreisa kommune har tre enkle regler som skal sørge for at både folk og hval har det bra.

Kommunen oppfordrer til å ikke gi mat, ta på, eller oppsøke Hvaldimir med båt.   Foto: ARE B. ELVESTAD

nyheter

Framtid i Nord: Nordreisa kommune melder på deres sider at det er fantastisk å se Hvaldimir svømme i havnebassenget i Sørkjosen, men at folk bør unngå å komme for nært på hvithvalen.

– Gled deg gjerne over synet av Hvaldimir, men ikke mat ham, ikke ta på ham fra land, og ikke oppsøk ham i vannet, skriver Nordreisa kommune på deres sider.

Nå opplyser de om tre enkle regler for at Hvaldimir og de som ønsker å se han er trygge:

  • Ikke mat ham
  • Ikke prøv å ta på ham eller å svømme med ham
  • Ikke oppsøk ham med båt

– Om Hvaldimir skader personer vil det med svært stor sannsynlighet bety slutten for Hvaldimir. Nordreisa kommune oppfordrer derfor på det sterkeste om at alle følger de tre enkle reglene, skriver Nordreisa kommune på deres sider.


Hvaldimir tar Nord-Troms med storm

Torsdag morgen ankom Hvaldimir havna i Sørkjosen i Nordreisa.


Kan være farlig

NÆRT: Turist hilser på Hvaldimir.   Foto: ARE B. ELVESTAD

Kommunen opplyser at det kan være farlig å komme for nært på hvalen. Hvaldimir er vant med å leke med ting, og kommunen skriver at de ikke vet om han ser forskjell på en leke og for eksempel et lite barn.

– Selv om Hvaldimir ser ut til å være snill og vennlig, er det veldig risikabelt å komme for nær ham – særlig for barn. Det kan være farlig å ligge på flytebrygger for å ta på hvalen, eller svømme i sjøen, opplyser kommunen på deres sider.

Kommunen ber om at det ikke dykkes eller snorkles i havna i Sørkjosen, og forteller at det har vært tilfeller hvor Hvaldimir har opptrådt aggressivt mot dykkere som har arbeidet ved oppdrettsanlegg.

– Det utsetter både Hvaldimir og mennesker for risiko, skriver kommunen på deres sider.


«Hvaldimir» har flyttet sørover

Hvithvalen «Hvaldimir» forlot i forrige måned havnen i Hammerfest, der han tilbrakte store deler av sommeren og høsten. Torsdag dukket han opp i Nord-Troms.


Hold flytebryggene låst

I GOD FORM: Hvaldimir skal være i god form og har nå i fire måneder overlevd helt på egenhånd.  Foto: ARE B. ELVESTAD

I Sørkjosen havn er det ikke tillatt med båttrafikk som ikke hører hjemme, og kommunen oppfordrer til å ikke kjøre med båt eller vannscooter nær hvithvalen.

– Propellen fra en båtmotor kan gi Hvaldimir alvorlige skader, og om en vannscooter kolliderer med Hvaldimir, som veier over ett tonn, er det som å treffe en murvegg, og det kan føre til alvorlige skader både på hvalen og på føreren av vannscooteren, skriver kommunen på deres sider.

Reisafjord båtforening oppfordrer sine medlemmer til å holde flytebryggene låst som vanlig og utvise hensyn til Hvaldimir ved ferdsel med båt i havneområdet.