Har sendt ut farevarsel for snø: – Folk må forberede seg på å måke mye i helga

Meteorologen forteller at det kan komme opp mot en halv meter snø i Tromsø i helga, og advarer samtidig mot vanskelige kjøreforhold.

STORE MENGDER: Det kan komme mye snø i løpet av helga, og meteorologen sier at folk nok må forberede seg på en del snømåking.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Torsdag blir det fint vær i Tromsø, med generelt lite vind, skyer og en fin vinterdag. Det kan bli ganske kaldt i natt, og utover morgenen på fredag. Men utover dagen i morgen skjer det en endring i været, og temperaturene vil da også øke, sier vakthavende meteorolog, Håvard Thorset.

Vervarslinga har sendt ut farevarsel for snø, for Nordland, Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark fra lørdag til mandag. Det er fordi det er ventet mye snø på kort tid, samtidig som det er økende vind fra nordvest.

– Det kommer et lavtrykk innover fredag, og utover ettermiddagen blir det økende vind fra nord. Det kan komme opp i liten kuling ute ved kysten, samtidig som det vil være tette snøbyger, sier Thorset.


Flere hundre barn møtte opp for å markere starten på mørketida

360 barn hadde laget sin egen lykt som de plasserte ut i en lysspiral i Kirkeparken på tirsdag. Lovise (3) synes det var særlig gøy å synge under sangsamlingen på kirketrappa.


Snøen vil legge seg ujevnt

– Snøværet fortsetter gjennom hele helga, og det ser ut til at det vil være sammenhengende med snøbyger fra fredag til mandag, sier Thorset.

Meteorologen sier det er vanskelig å si hvor mye snø som kommer, men at det kan tyde på at indre strøk vil få mer enn ute ved kysten der det vil blåse mer.

– Folk må nok forberede seg på at man må måke mye i helga. Det vil nok komme mellom 30 til 50 centimeter fra fredag til søndag, men på grunn av mye vind vil det legge seg nokså ujevnt.


Hver eneste vinter holder folk på å bli tatt i skred her – nå får den berykta ura endelig et varslingssystem

Beboerne i Jøvik og Olderbakken blir isolert flerfoldige ganger hver vinter på grunn av snøskred og skredfare. Med det nye skredvarslingssystemet, ser bygda lysere på framtiden.


Snøfokk kan gi vanskelige kjøreforhold

Thorset oppfordrer folk som skal ut å kjøre i helga, og særlig over fjellovergangene, til å ta hensyn til føret.

– Med så mye snø og vind så kan det bli mye snøfokk, som kan gi vanskelig kjøreforhold. Særlig gjelder det fjelloverganger og ute ved kysten, så vi oppfordrer folk som skal ferdes her om å beregne ekstra god tid.

Langtidsvarselet viser ifølge Thorset at snøværet gir seg tirsdag morgen, men temperaturene vil holde seg rundt null grader utover neste uke.


Her er trafikklærernes beste tips for ferske vintersjåfører

Skal man dømme etter snøfallet så langt, vil årets vinter by på utfordringer for byens nybakte sjåfører og alle som øvelseskjører. Her er trafikklærernes tips til deg som vil ferdes trygt på vinterveiene.