Ordførerdebut som julegrantenner

Det ble lys i årets julegran da ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) talte ned fra fem før han koblet til strømmen. Julegrantenningen har vært en familietradisjon så lenge han kan huske.
nyheter

Selv om det er første gangen han fikk æren av å tenne julegrana som ordfører, har det vært en årviss familietradisjon å se på tenningen.

– Jeg har vært med bestandig, fra mange titalls år tilbake i tid. Jeg har deltatt både med barn og barnebarn, forteller Gunnar Wilhelmsen rett etter at han holdt tale for alle fremmøtte på Stortorget lørdag ettermiddag.


Markerer julegrantenningas 100-årsjubileum – tyvstarter med gryteinnsamling allerede lørdag

Ved hjelp av fire fysiske julegryter, pluss en elektronisk julegryte, skal Frelsesarmeen hjelpe Tromsøs trengende i adventstida.


Stolt ordfører

Hele Stortorget og Storgata var svart av folk, til tross for kuldegrader og snø i lufta. Tromsø Brass varmet de fremmøtte med musikk, Frelsesarmeen inviterte til boller og kakao etter julegrantenningen, mens fjøsnissen på Berg spredte glede til de yngste på slutten av torgarrangementet.

LØRDAGSTRADISJON: Tenning av julegrana på Stortorget er en fast tradisjon, i år som de siste fire årene skjedde det lørdagen før første søndag i advent. Alle foto: Kjetil Vik 

At det i år var i egenskap av å være ordfører han fikk tenne julegrana, var litt spesielt den relativt ferske ordføreren.

– Jeg er stolt! Det er flott at både folk som er født i Tromsø og alle andre nasjonaliteter kan være med på dette.


Dette skjuler seg bak pepperkakehuset i Storgatbakken

I Storgatbakken står det et gult hus som er pyntet litt ekstra til jul.


Jul tross pengemangel

Og selv om det er knagre tider i rådhuset på grunn av skral kommuneøkonomi, blir det julestemning der også.

– Vi har spleiset på julepynten på kontoret. Vi har mye jobb å gjøre, så det blir ikke bare julefeiring, sier Wilhelmsen, som tross alt gleder seg til at to av døtrene kommer hjem til Tromsø fra Oslo for å feire jul med familien.


Døper om «Kakemenn» til «julefigurer»: – Aldri fått noen reaksjoner på det

Bakehuset i Tromsø har i flere år valgt å kalle sine kakemenn for «julefigurer», noe flere reagerer på.


– Hele storfamilien samles med, fire døtre og fem barnebarn. Alle barnebarna er gutter.