Drapssiktet mor var i kommunens introduksjonsprogram

Moren som kom fra Sudan i 2017 for familiegjenforening i Tromsø, var en del av kommunens introduksjonsprogram for flyktninger.

Fjæra der tragedien skjedde. Fire personer ble funnet livløs, og mor og den eldste datteren ble bekreftet omkommet i løpet av kvelden og natt til tirsdag.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Vi vil uttrykke medfølelse for alle de berørte. Kommunens oppgave er å være tilstede for de pårørende, foresatte, elever og andre som har behov for det, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen, før han fortsetter:

– Alle de fire involverte er en del av Tromsø kommune. Den eldste var tilknyttet en av våre skoler, mens de to yngste gikk i barnehage. Mor hadde tilknytning til introduksjonsprogram gjennom flyktningtjenesten, sier Wilhelmsen.

Han, kommuneoverlegen Katrine Kristoffersen og avdelingsleder for skole i Tromsø kommune, Kari Henriksen, møtte pressen på rådhuset tirsdag etter at fire personer ble funnet livløse i sjøen ved Fagereng mandag.


Mor til barna etterforskes for drap

Familien kom til Norge fra Sudan i 2017, etter å ha søkt om familiegjenforening med faren som hadde dratt to år tidligere.


MØTTE PRESSEN: Katrine Kristoffersen, Gunnar Wilhelmsen og Kari Henriksen møtte pressen på rådhuset tirsdag.  Foto: Ronald Johansen

Mor siktet for drap

Det var en mor og tre døtre fra Sudan som ble funnet i vannet. Moren, en kvinne i 20-årene, og den eldste datteren som var født i 2012, er døde. De to andre døtrene, født i 2015 og 2018, er sendt til Rikshospitalet med livstruende skader.

Tirsdag ble det kjent at den avdøde moren er siktet for drap og drapsforsøk.

– Det har vært avholdt minnestund på skolen hvor den eldste jenta gikk, sier Henriksen, og legger til at det viktigste for dem er at personer rundt de fire involverte blir tatt vare på.

Jenta som er død var elev ved Borgtun skole. Skolen har flagget på halv stang tirsdag.


I går ble Borgtun-rektor Wenke (62) informert om dødsfallet: – Det er ikke til å finne ord

I to år var jenta elev ved Borgtun skole. Mandag kveld fikk rektoren den knusende beskjeden.


POLITIET: politiadvokat Gøril Lund og politistasjonssjef Anita Hermandsen holdt pressekonferanse tirsdag formiddag.  Foto: Ronald Johansen

Som lyn fra klar himmel

Kommuneoverlege Kristoffersen sier at hun ikke har kjent til om det har vært noen problemer med familien. Faren kom til Norge i 2015, og flyttet til Tromsø i 2016. I 2017 fikk han familiegjenforening, og familien kom til Tromsø. De hadde da midlertidig oppholdstillatelse.

– De har vært en ordinær gjenforeningsfamilie, og vi har ikke vært kjent med at det har vært noen problemer eller signaler rundt denne familien, sier Henriksen, og legger til:

– Dette kom som lyn fra klar himmel.

Henriksen sier at det er vanskelig for kommunen å si noe om hva slags nettverk familien fra Sudan har hatt i Tromsø, men at de kjenner til at de ikke har noen annen nær familie i byen.

– Far har vært i jobb i Tromsø, og mor har vært en del av introduksjonsprogrammet, sier Wilhelmsen.


Den døde jenta var elev ved Borgtun skole

Skolen flagger på halv stang dagen etter at to av de fire personene som ble hentet opp livløse i sjøen er døde.