UNN: – Pasientene var svært kalde og kritisk skadd da de kom inn til oss

Det ble slått katastrofealarm og ekstra personell ble kalt inn på jobb da UNN fikk melding om kvinnen og de tre barna som ble hentet opp av sjøen på Fagereng mandag. Pasientene var svært nedkjølt.

Fra venstre: Marianne Nordhov (avdelingsoverlege/barnelege), Bård Rannestad (overlege hjerteanestesi), Knut Roar Hansen (avdelingsleder medisinsk teknisk og perfusjonist) og Knut Kjørstad (avdelingsoverlege og hjertekirurg) bak hjerte/lungemaskiner.  Foto: Jørn Resvoll, UNN

nyheter

– Pasientene var svært kalde og kritisk skadd da de kom inn til oss. Det var ikke noen blodsirkulasjon eller noe hjerte som fungerte tilfredsstillende, sier avdelingsoverlege og hjertekirurg Knut Kjørstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN) til NTB.

Katastrofepersonell ved sykehuset ble satt i beredskap da de fikk beskjeden om hendelsen. Fire personer, en mor i 20-årene og hennes tre barn, ble funnet livløse i sjøen.

De var svært nedkjølt og tilstanden var kritisk, forteller UNN-legene til NTB. Det ble først satt igang livreddende førstehjelp på stedet, så i ambulansen og på sykehuset. Fremme på UNN ble pasientene koblet til hjerte-lunge-maskin for å få i gang blodomløpet, og pasientene ble varmet opp.

– Etter hvert som pasienten blir varmet opp til over 30 grader, skjer det en del ting som avklarer om det er liv der. I dette tilfellet fikk vi varmet opp pasientene slik at to ble stabile nok til at vi gikk «all in», mens vi valgte å avslutte behandlingen av de to andre, og de ble erklært døde, sier Kjørstad til NTB.

Ifølge Marianne Nordhov, avdelingsoverlege og barnelege ved UNN, har yngre barn større sjanse for å overleve i kaldt vann enn eldre barn og voksne.

– Prognosen i slike situasjoner er generelt bedre for yngre barn, og de vil kunne ha et bedre utgangspunkt for å overleve enn voksne. En rask nedkjøling i kaldt vann vil kunne beskytte hjernen, så det vi håper på i slike situasjoner, er at hjernen blir nedkjølt før hjertet stopper, sier Nordhov til NTB.