– Hold ut, det er bedre vær i vente

Her kommer en gladmelding fra meteorologene: Allerede fredag vil det bli flott vintervær med temperaturer godt under null, lite vind og et par centimeter nysnø. Det voldsomme regnværet er nemlig på hell.

SNART SLUTTER DET Å REGNE: Allerede torsdag formiddag vil regnet som har øst ned over Tromsø lette, og vi går mot en lang periode med minusgrader, melder meteorologene.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Det stemmer. Det verste regnværet er heldigvis over, og allerede fra onsdag kveld vil bygene lette. Torsdag formiddag vil det meste av regnværet ha passert Tromsø, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til iTromsø.

Det er flere værfenomener ute i Atlanterhavet som setter preg på været i Tromsø.

Ekstremt lavtrykk

– Det er et ekstremt lavtrykk mellom Island og Nord-Norge som kolliderer med et høytrykk over kontinentet og som sender fuktig luft inn over Nord-Norge – og som skaper store nedbørmengder, sier Walløe.


Regnvær fører til stengte veier og vanskelige kjøreforhold

Troms fylkestrafikk melder om «svært vanskelige» kjøreforhold i hele fylket.


Fra helga vil imidlertid dette lavtrykket svekkes, og det vil komme inn kald og klar luft over hele landsdelen.

– Vi ser for oss en ganske lang periode med kaldt og fint vær, ifølge prognosene vil det vedvare godt over en uke – over neste helg, sier statsmeteorologen.

Temperaturene vil ligge mellom et par minusgrader og til tider falle ned mot åtte-ni grader kaldt.

Både varmere og kaldere

– Vi har hatt varmere vær enn normalt for årstiden de siste dagene, men nå får vi en periode med kaldere vær enn normalt, sier Walløe.

Det vil muligens komme en del spredte snøbyger i løpet av uka, men det vil ikke falle særlig store mengder.

– Vi snakker om kanskje tre-fire centimeter som mest, sier Walløe.De siste dagene har det vært stor snøskredfare i fjellene rundt Tromsø. Onsdag var skredfaren satt til rødt nivå, men i løpet av få dager vil faregraden bli lavere.

Lavere skredfarenivå

– Skredfaren øker når det kommer store nedbørmengder, og de siste dagene har det falt mye regn. Når været stabiliserer seg og blir kaldere vil skredfaren synke. Jeg regner med at det vil bli oransje farenivå i morgen torsdag, og det vil nok synke ytterligere inn mot helga, sier Walløe.

– Det høres ut som om det verste været er over?

– Det stemmer. Hold ut – det blir bedre vær nå.