Årets tromsøværing kandidat 8:

Sigrid nominert til Årets tromsøværing for andre gang

Denne høsten ble regissør Sigrid Strøm Reibo fra Tromsø fast tilknyttet Danmarks viktigste og største teater, Det kongelige Teater i København.

HEDDA-PRISVINNER: Sigrid Strøm Reibo vant i 2017 Hedda-prisen for beste regi på "Som dere vil". FOTO: Scanpix 

  • Alder: 37
  • Yrke: Regissør
  • Begrunnelse: Prisbelønt regissør som høster bred internasjonal anerkjennelse, ble i år fast tilknyttet Danmarks viktigste og største teater, Det kongelige Teater i København
nyheter

Reibo har regiutdanning fra Litauen og Århus, før hun i 2006 begynte på mastergraden i sceneinstruksjon i Moskva. Hun har vunnet den norske teaterprisen Hedda flere ganger, sist gang i 2017, og var fra 2015 og fram til høsten 2019 husregissør på Nationaltheatret.

Her i Tromsø har hun blant annet hatt regien på "Black Rider" og "Vente på Godot".

– Gratulerer med nominasjon til årets tromsøværing.

– Takk, det var koselig å bli nominert.


Tromsøregissør til Det kongelige Teater i København

Torsdag ble Sigrid Strøm Reibo (36) fra Tromsø presentert for dansk presse når høstprogrammet til Det kongelige Teater i København offentliggjøres.


Blir kjent med kriker og kroker

– Hvordan trives du i København så langt?

– Jeg har blitt godt tatt imot og det er en veldig deilig by å bo. Teatret er veldig fint, effektivt og veldrevet. I tillegg er det spennende å møte nye folk og jobbe på nye måter. Det er litt annerledes å jobbe med danske skuespillere til sammenligning med norske. I Norge er jobber skuespillerne i større grad innenfor russisk tradisjon, mens danskene jobber mer innenfor tysk, som er mer ekspressiv en psykologisk.

– Før du ble husregissør på Nationaltheatret reiste du rundt "land og strand" og satt opp forestillinger. Hvordan er det å være fast på ett sted til sammenligning med å reise rundt?

– Det som er fint med å være husregissør er at man får en tettere tilknytning til ett hus og de som tilhører det, da får man mulighet til å bli godt kjent med alle kriker og kroker. Man lager bedre ting når man forstår huset man er på, da kan man mye enklere besette rollene og ta riktige beslutninger, så det er absolutt en fordel. I tillegg er det fint å bo og jobbe i samme by.


Premiereklar med ny tolkning av 150-årsjubilant

Sigrid Strøm Reibo regisserer årets «Peer Gynt»-forestilling på Gålå, som har premiere i kveld.


Del av dramaturgiat

I tillegg til å være husregissør, eller husinstruktør som de sier i Danmark, er Reibo også en del av teatrets dramaturgiat. Der sitter hun som rådgiver sammen med fire dramaturger, teatersjefen og den andre husinstruktøren.

– Da får jeg være med å bestemme hvilket repertoar teatret skal ha, noe som er spennende da det gir et nærmere innblikk i hvordan teatret henger sammen. Alle har ulike meninger, så det er et veldig spennende forum å være en del av.

Torsdag forrige uke hadde Reibo premiere på forestillingen "Penthesileas" av Heinrich von Kleist, hennes første på teatret. Da kommer flere medlemmer av tromsøfamilien til København.

– Jeg er spent om interessen ligger hos publikum, så jeg håper det går bra.


Årets tromsøværing, kandidat 5:

Tromsø Arctic Pride: – At vi er nominert er helt fantastisk. Det viser hvor inkluderende og vidsynt Tromsø er

Tromsø Arctic Pride er nominert til Årets tromsøværing for deres arbeid mot diskriminering, hets og forfølgelse av skeive, og for å fremme åpenhet, likeverd og mangfold.


Setter opp Brecht

Reibo har i løpet av karrieren jobbet med en rekke ulike teaterformer, hovedsakelig i større formater. Det være seg dramaer, musikaler, komedier, operaer og spel.

– Hvilken teaterform foretrekker du å jobbe med?

– Man trenger jo litt variasjon i livet, men akkurat nå har jeg det gøy med å forske i litt eksperimentelle forestillinger slik som "Penthesileas", som er i et litt mindre format. Det er et veldig deilig rom å være i.

Neste forestilling på Reibos agenda er derimot på teatrets hovedscene. I januar begynner hun å jobbe med "Mother Courage" av Bertolt Brecht.

– Jeg har aldri satt opp Brecht tidligere og det er virkelig et anti-krigsstykke som viser hvordan krig aldri er godt for noen. Det tar opp noen interessante, moralske spørsmål som jeg synes er spennende å utforske. Videre skal jeg jobbe med ny, dansk dramatikk. I 2018 hadde jeg en workshop med en dramatiker og nå er det bestemt at denne teksten skal settes opp. Alle forestillingene jeg setter opp er mine forslag, det er viktig å lage noe personlig for å inspirere andre til å være med på ferden.

I Tromsø hører det derimot til sjeldenhetene å ansette en husregissør.

– Det er ikke bra for et teater om det kun er en regissør, men om man har mulighet så synes jeg det er en fin ting å ha en fast i en periode. Det er i alle fall deilig for meg som regissør, selv om man ikke bør gro seg helt fast. Det er likevel ingen fare for det i mitt tilfelle her i Danmark. Jeg skal jo bare være her i to år.


Årets tromsøværing kandidat 2:

Ramona Lind: – Jeg la igjen en del av hjertet mitt i Tromsø

Ramona Lind (45) ble kjent for hele Norge etter at hun valgte å stå fram i mediene og fortelle om sønnen Charlie som hadde vært i en alvorlig bilulykke. Nå kan hun bli «årets tromsøværing».


Slik stemmer du:

Til og med 12. desember kan du stemme på din favoritt til Årets tromsøværing 2019. Du kan avgi stemme på nett (se nederst i saken) eller via SMS, men husk at du kan kun stemme én gang per døgn.

For å stemme via SMS send «IT ÅRETS», etterfulgt av kandidatens fornavn/organisasjonsnavn (se under), til 2399. Tjenesten koster 1 krone per SMS (+ ev. operatørkostnader).

Ramona Lind (IT ÅRETS Ramona)

Linn Pedersen Haugseth (IT ÅRETS Linn)

Vilde Nilsen (IT ÅRETS Vilde)

Andreas Leknessund (IT ÅRETS Andreas)

Oda Victoria Kjærvik (IT ÅRETS Oda)

Krisesenteret (IT ÅRETS Krisesenteret)

Tromsø Arctic Pride (IT ÅRETS Pride)

Sigrid Strøm Reibo (IT ÅRETS Sigrid)

Stein Erik Nilsen (IT ÅRETS Stein)

Gatejuristen v/ Nina Walthinsen (IT ÅRETS Nina)¨