Solgte nordnorsk «streetfood»: – Den er helt vill, sier bonden Rune

Lørdagens bondemarked kunne friste med et bredt utvalg av produkter, blant annet villsau i pitabrød.

NORDNORSK «STREETFOOD»: Bonden Rune Jensen solgte villsau i pitabrød under Bondens marked lørdags formiddag. Han har alltid vært glad i «streetfood», og dette er inspirasjonen bak retten. Til nå har han hatt gode tilbakemeldinger på pitabrødet. Foto: Tor Andre Markussen 

nyheter

Bondens marked på Stortorget var et populært stoppested lørdags formiddag. Blant annet kunne gjestene få kjøpt villsau i pitabrød fra bonden Rune Jensen.

– Den er helt vill for å si det sånn. Vi kaller den lammesnadder og har fått gode tilbakemeldinger. Forrige helg gikk vi tom for kjøtt to timer før stengetid og det var veldig artig, forteller Jensen.

– GOD MAT: Ann-Heidi Johansen (venstre) og Per-Olav Marainen (midten) prøvde villsau-pitabrødet til Rune Jensen (høyre). Begge var fornøyd med maten. Foto: Tor Andre Markussen 

Ann-Heidi Johansen og Per-Olav Marainen var noen av de mange som prøvde pitabrødet. De skrøt av maten.

– Det er god mat. Vi er for slik lokal og økologisk mat. Men du må ikke spørre han hva han syntes, forteller Johansen mens hun ser mot Marainen og ler.


Folkefesten i sentrum er i full gang

For syvende gang fylles gatene i Tromsø av sultne og tørste mat- og drikkeentusiaster. Årets Smakfestival har startet.


– Altså reinkjøtt er best, eller «number uno», men denne var god, forklarer Marainen som til daglig er reindriftsutøver.

Nordnorsk «streetfood»

Bonden Jensen har alltid vært glad i «streetfood», og villsau-pitabrødet startet som en familierett.


Har holdt til i sentrum i 45 år, nå har de forlenget kontrakten: – Vi vil bidra til et levende sentrum

Essens dagspa har investert i nye behandlinger og produkt, og forlenget husleiekontrakten midt i Tromsø sentrum.


– Jeg er glad i «streetfood», altså litt enkle retter med gode smaker. Lammesnadderen var min idé, men det er sikkert noen andre som har gjort dette før. Opprinnelig startet det med at jeg laget det hjemme, og etter hvert begynte ungene å etterspørre det mer og mer, sier Jensen til iTromsø.

Bredt utvalg av lokale produkter

De øvrige bodene på markedet kunne friste med et bredt utvalg av lokale varer som diverse strikkeprodukter, syltetøy, lammekjøtt og oster. I tillegg kunne de besøkende kjøpe honning hos Knut Eide og hans svigersønn Ivar Foshaug. Karrieren deres som birøktere startet av rene tilfeldigheter i 2003.

BIRØKTERNE: Knut Eide (midten) og hans svigersønn Ivar Foshaug (venstre) har solgt honning på Bondens marked i cirka ti år. Eide syntes birøkting hørtes interessant ut, og av rene tilfeldigheter startet de med det i 2003. Foto: Tor Andre Markussen 

– Jeg syntes birøkting hørtes interessant ut, og det var helt tilfeldig at vi dro på kurs om det i 2003, forteller Eide.

Opprinnelig startet de med to bikuber, men nå har de omtrent 30 kuber. Denne mengden fører til mye honning og biesverming.


Døper om «Kakemenn» til «julefigurer»: – Aldri fått noen reaksjoner på det

Bakehuset i Tromsø har i flere år valgt å kalle sine kakemenn for «julefigurer», noe flere reagerer på.


– Det er cirka 40–50 tusen bier i hver kube. Honningproduksjonen varierer, hvor det kan være alt fra 0 til 15 kilo med honning fra hver kube, forteller Eide og Foshaug til iTromsø.

POPULÆRT MØTESTED: Lørdags formiddag kunne et bredt utvalg av bønder friste med alt fra strikkeprodukter, lammekjøtt, oster og honning under Bondens marked. Flere tromsøværinger tok turen til markedet. Foto: Tor Andre Markussen 

Å være birøkter er ikke risikofritt og Eide kan fortelle om en av utfordringene.

– Ja, jeg har blitt stukket. Det gjør veldig vondt med det samme, så jeg prøver å unngå det, sier Eide.