Elisabeth (78) kjørte 4788 kilometer fra Tromsø til Alicante med 147 hjemmestrikka plagg til frosne spanjoler

Elisabeth Krane Schleis (78) fra Tromsø har tilbrakt de siste 25 vintrene i Alfaz del Pi i Alicante. Etter å ha opplevd to ran langs motorveien mellom Barcelona og Valencia lar ikke barna henne kjøre alene lenger.

EN SPANSK SELFIE: Elisabeth Krane Schleis setter stor pris på det varme været og de hyggelige spanjolene i kommunen Alfaz del Pi hvor hun bor vinterhalvåret.  Foto: Elisabeth Krane Schleis

nyheter

Spredt over to sider i siste utgave av Vikingposten, den norske, svenske og danske lokalavisa på Costa Blanca, er oppslaget om Elisabeth Krane Schleis (78) som har kjørt 4788 kilometer for å gi bort gaver til de fattige.

Mer presist dreier det seg om 147 strikka plagg som er kjørt i bil fra Tromsø og helt ned til den spanske kysten for å overrekkes sosialkontoret i kommunen Alfaz del Pi i Alicante.

– Jeg har vært i Spania 25 vintre på rad og jeg vet at det er kalde hus og mange fattige her, sier Elisabeth på telefon fra spanskekysten hvor hun nyter sol og varme mens tromsøværingene hjemme er omringet av kuldegrader.

Dattera samler inn klær fra hele Norge

Elisabeth er utdanna konditor og har jobba på Kranes konditori hvor hun gikk i lære under sin far.

Ideen til å ta med varme klær fikk hun romjula i fjor og sendte da en melding til dattera som bor i Hammerfest for å spørre om hun kunne ta med noen varme klær sørover når hun skulle komme på besøk. Dattera har ifølge Elisabeth et godt organisert nettverk av strikkeentusiaster over hele landet som holder kontakt via Facebook.

– Jeg spurte om hun ikke kunne ta med seg noen ullester og da hun kom ned på besøk i februar så hadde hun med seg 114 strikka plagg som vi overleverte. De ble veldig takknemlige her på sosialkontoret og dermed avtalte vi at jeg skulle ta med mer neste år og det har jeg nå gjort, sier hun.


«Steingal» kunstner og fulle høner: Slik var årets julemesse på Åsgård sykehus

Lørdag formiddag åpnet Tromsøs største julemesse på Åsgård sykehus. Her var det stort utsalg av kreative og hjemmelagede produkter. Blant annet kunne tromsøfolket kjøpe bilder fra en «steingal» kunster.


Elisabeth sier at turistene nesten er i flertall i kommunen og at de føler seg privilegerte som kan reise ned dit og kose seg med en varm vinter.

– Vi blir så godt mottatt her nede så det er godt å vite at man kan hjelpe. Jeg er så heldig at jeg kan få være her seks måneder i året og jeg blir varm inni meg når jeg får gjøre noe for folk i denne kommunen, sier hun.

Må ha bilen for å kjøre til korøvinger

Det er ikke kun i år, for å få med seg alle klærne, at Elisabeth tar bilen heller enn fly. Hun kjører faktisk de 4788 kilometerne hver vinter.

– Jeg kjører alltid. Jeg er rullestolbruker og må ha med meg en del utstyr. I tillegg er det ikke så enkelt å få transport med taxi her nede for rullestolbrukere og siden jeg er med i to kor så er jeg helt avhengig av bil, sier hun.


Prest Jørgen (23) får som eneste mann fire strikkemønstre inn i strikkebok. – Jeg startet for å imponere en jente

Jørgen Johnsen (23) fra Tromsø bidrar med fire mønstre til strikkeboken «Instastrikk». Det gjør han som eneste mann og nordlending.


Mye av klærne blir sendt til dattera i Hammerfest som så overrekker det til Elisabeth før hun setter seg i bilen og kjører fra Tromsø, men noe plukker hun også med seg på veien sørover.

– Jeg tar med meg en del fra Tromsø og så plukker jeg opp strikka plagg på vei nedover i landet fra dem som er med i denne Facebook-gruppa og ønsker å gjøre en god gjerning, sier hun.

Ranet to ganger langs spansk motorvei

Elisabeth forteller at hun har kjørt hele veien alene tidligere år, men at hun de senere årene alltid tar med seg et av barna sine fra Oslo og videre sørover.

– Jeg har vært utsatt for ran to ganger og det takler jeg ikke alene i rullestol, sier hun.


Reiste til Zambia og lærte kvinner å sy. Resultatet ble solgt på julemarked søndag

Gørild Nikolaisen solgte håndlagede afrikanske vesker under søndagens julemarked på Kulta. Hun har selv trent opp de afrikanske syerskene.


Ranene har skjedd med samme metode hver gang. Elisabeth har stoppet et sted mellom Barcelona og Valencia for å fylle drivstoff og spise lunsj. Så har det lusket et mann rundt kjøretøyet hennes med pigger på skotuppene som han har brukt til å sparke hull i dekkene hennes.

– Når jeg så kommer ut på motorveien igjen så merker jeg at lufta går ut av hjulene og da må jeg bare stanse i veikanten. Så kommer plutselig disse folkene og liksom skal hjelpe meg, sier hun.

Derfor kjører hun ikke alene lenger.

– Ungene mine vil heller ikke at jeg skal kjøre alene så da gjør jeg ikke det, sier hun.

Kjører hjem til jul

Elisabeth pleier å være i Spania hele vinteren gjennom, men i år gjør hun et unntak og kjører nordover for å feire jul hjemme i Tromsø.

– Du bringer varme klær sørover, men hva tar du med nordover, da? Serrano-skinke og chorizopølser?

– Nei, jeg har ingenting med meg når jeg kjører opp. Jeg kjenner ingen som trenger det så mye, sier hun, men er snar å legge til:

– Det finnes selvsagt fattige i Norge også så jeg har tenkt å ta kontakt med sosialkontoret i Tromsø for å se om de trenger noe.