Flere utenlandske studenter reiser ikke hjem til jul:

Manon (20) og Anna (25) søker en Tromsø-familie å feire jul sammen med

22 studenter håper på invitasjon for å oppleve en ekte Tromsø-jul.

ØNSKER SELSKAP I JULA: Franske Manon Chesneau ( til venstre) og nederlandske Anna Taune er to av mange internasjonale studenter som ikke reiser hjem til jul. Nå håper de å få komme på familiebesøk i Tromsø. Foto: Helge Skog 

nyheter

Anna Teune fra Nederland og Manon Chesneau fra Frankrike er blant UiT-studentene som vil oppleve norsk jul for første gang.

Nå søker studentsamskipnaden «vertsfamilier» som ønsker å feire julaften, 1. eller 2. juledag sammen med en student som befinner seg langt fra sin egen familie.

– Kulturen her er annerledes enn i Nederland, så jeg vil gjerne oppleve og lære om norske juletradisjoner. Det føles som om det er jula allerede, sier Anna.

– Det virker som om jula er veldig viktig i Tromsø når man går gjennom bygatene, og jeg er blant annet nysgjerrig på maten folk spiser, sier Manon.

– Fint å ha noen å snakke med

Å sitte alene på hybelen blir raskt ensomt og kjedelig for tilreisende studenter.

– Alle mine venner reiser bort fra Tromsø for å feire jul. Det blir fint å ha noen å snakke med, og gjøre ting sammen med, i stedet for å være ensom, sier Anna.


Fransk utvekslingsstudent er overrasket over at kvinner får gå i fred på gatene i Tromsø

I Paris kan kvinner nesten ikke krysse gata uten å bli ropt eller plystra etter, ifølge den franske utvekslingsstudenten. Slik er det imidlertid ikke i Nordens Paris. Det fikk Léa Dang til å skrive en artikkel om kulturforskjellene.


– Dere synes ikke at det er skummelt å skulle feire jul sammen med en fremmed familie?

– Jo, kanskje litt. Men det blir veldig spennende å bli kjent med nye folk, sier den nederlandske studenten.

– Det blir spennende å snakke med nye tromsøværinger. På universitetet omgås vi stort sett andre internasjonale studenter, sier Manon.

Et eventyr i Tromsø

Studentene har fylt ut skjemaer hos Studentsamskipnaden, for å finne en familie man tror vil passe til den enkelte.

– Jeg drikker for eksempel ikke alkohol, som kan være greit for søkerfamiliene å vite, sier Manon.

Tidspunkt og aktiviteter er i stor grad opp til søkerfamiliene.

– Det kan være aktuelt med bare middag, eller litt mer, så vidt vi har forstått, sier den franske studenten.


Aboubakar (57) saksøker UiT etter at han ble sagt opp etter 20 år: – Det har vært en psykisk tsunami

Stillingen til førsteamanuensis Aboubakar Ouattara (57) forsvant da UiT la ned franskstudiene. Han ventet i over ett år på at universitetet skulle finne en annen passende stilling til ham, men fikk i stedet varsel om oppsigelse. I dag møter han UiT i retten.


Etter drøye fire måneder som bosatte i Ishavsbyen er mørketida en litt merkelig opplevelse for studentene, men begge to setter pris på en ekte vinter.

– Jeg må ha praksistiden min etter studiene i Nederland, som er litt synd siden jeg egentlig ikke vil reise fra Tromsø, humrer Anna.

– Bare å være her i Tromsø er et eventyr for meg, og å feire jul hjemmefra for første gang blir et nytt, spennende kapittel, sier Manon.