Arktisk forskningsfilm med verdenspremiere på TIFF

Dokumentarfilmen «Into the Dark» tar seerne med på en forskningstokt mot Nordpolen for å studere dyreplankton i havet.

FULGT AV FILMTEAM: Jørgen Berge er professor i marin biologi ved Universitetet i Tromsø.  Foto: Karine Nigar Aarskog

nyheter

I januar 2018 ble regissør Michael Snyder med på tokt i Arktis for å forstå hvordan mer naturlig lys kan endre livet i havet. Tidligere har det vært tykk is på havet, men fordi isen smelter trenger det mer lys ned i havet.

– Med havis som smelter i hurtig tempo har vi bare noen få år på å danne grunnlaget og forståelsen for hva lysforurensning kan gjøre med denne mørkeste delen av kloden, sier Snyder til UiTs egne nettsider.

Se trailer til filmen her.

Forsket i mørket

Forskerne fra UiT har i samarbeid med NTNU og the Scottish Association for Marine Science funnet ut at de små dyrene i Arktis blir sterkt påvirket av lysforurensning, mens de i miljø som er fri for kunstig lys har et tett samspill med det naturlige lyset, også i mørketida.


Tre norske verdenspremièrer under TIFF: Demens, humor og barseltreff

Det er ikke bare nordnorske filmer som skal møte publikum for første gang under årets filmfestival. Fire norske filmer skal ha premiere under festivalen, hvorav en av disse er en verdenspremière.


Forsker Jørgen Berge forteller at forskerne måtte slå av lyset på skipet og jobbe i mørket for å få gode forskningsresultater.

– Vi må rett og slett ta inn over oss at lys er forurensning, og at jo mørkere et miljø er, jo viktigere blir denne forurensningskilden, sier han ifølge UiTs nyhetssak.

Dokumentarfilmen får premiere på TIFF i 2020.