Her overrasker læreren blinde Mariam fra Syria: – Hun er en stor inspirasjon

Da Mariam Tartusy (19) bodde i Tyrkia etter å ha flyktet fra Syria, fikk hun ikke gå på skole. Hun tror det har vært med å forme engasjementet for retten til å gå på skole.

JULESTJERNE: Mariam Tartusy får iTromsøs julestjerne, etter å ha blitt nominert av lærer Anna Heggelund. Hun fikk blomstene overrakt foran klassen på Kvaløya videregående skole.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

«Hun lar seg ikke stoppe, verken av ubehag eller fordommer. Mariam er ustoppelig, og når andre mener at det er for mange lekser, ber Mariam om mer».

Det skriver lærer ved Kvaløya videregående skole, Anna Heggelund, i en e-post til iTromsø. Hun har nominert Mariam, som er elev i klassen hennes, til iTromsøs julestjerne.

E-posten er full av lovord om den flittige eleven, som sammen med foreldrene og to søsken kom til Norge som flyktning fra Syria for snart fire år siden.


iTromsøs julestjerne:

Olaf fant pass i den forlatte barnevogna: – Passene ble avgjørende. Ellers kunne det jo bare være noen som var i fjæra for å plukke skjell

Olaf Jacobsen var den som først reagerte på den forlatte barnevogna ved Kvaløyvegen forrige mandag. At det lå pass i vogna ble avgjørende for at varsellampene blinket.


Kjemper for likestilling

For hør bare her: Hun er over snittet engasjert i menneskerettigheter, og spesielt likestilling for folk som har spesielle behov. Selv er hun blind, og sitter både i sentralstyret for Blindeforbundet ungdom samt styret til samme organisasjon i Nord-Norge.

Hun er medlem i Stopp Hatprat, og bruker tid på å bedre klimaet i kommentarfelt i sosiale medier. I tillegg deltar hun på konferanser i Europa, både i regi av Blindeforbundet og Stopp Hatprat.

– Jeg liker å være engasjert i samfunnet, sier Mariam.

Mariam jobber også som språkpartner, der hun bruker to timer i uka på å prate engelsk med noen som ikke ellers får gått engelskkurs.

I tillegg til å være veldig flink på skolen, selvsagt.

«Når andre mener at det er for mange lekser, ber Mariam om mer. Uansett fagområdet, alt er spennende for henne. En aktiv motivator og forbilde for alle på skolen», skriver Heggelund i nominasjonen.


Kjenner du noen som fortjener en julestjerne?

iTromsø deler også i år ut julestjerner til tromsøfolk som fortjener litt ekstra oppmerksomhet rundt høytiden.


Overrasket med blomst

Da Mariam og familien flyktet fra Syria, dro de først til Tyrkia og bodde der i to år. Der fikk ikke Mariam gå på skole.

– Det å være 14–15 år og få høre at du ikke får gå på skole, er vondt, sier hun.

Så kom hun til Norge og Tromsø i januar 2016.

– Når jeg har kommet hit, vil jeg gjøre alt mulig. I begynnelsen måtte jeg venne meg til å stå opp om morgenen for å komme meg på skolen igjen, og så måtte jeg lære språket. Jeg håper folk ser hvor fint det er å kunne gå på skole, sier hun.

Læreren roser innsatsen i klasserommet.

– Hennes motivasjon til å lære, setter jeg stor pris på. Vi lærere trenger også å bli motivert, og det blir vi av Mariam, sier Heggelund.

19-åringen ble overrasket da iTromsø kom innom klasserommet for å dele ut en julestjerne like etter lunsj fredag.

– Det er kjempekoselig, sier hun om nominasjonen fra læreren.

– Det er hyggelig å vite at jeg kan gjøre en forskjell i hverdagen for en person.