Dette er de sju slagene anno 2019

Det er en soleklar vinner blant julekakene som folk baker til jul, mens noen gamle kjente ser ut til å være på vei ut.

POPULÆRE: Pepperkaker er nordmenns julekakefavoritt ifølge en ny undersøkelse.   Foto: Illustrasjonsfoto: Opplysningskontoret for brød og korn

nyheter

Fra gammelt av skulle det stå sju slag julekaker på bordet til jul. Og skal vi tro opplysningskontoret for brød og korn, så står tradisjonen med søte småkaker står fortsatt sterkt. Valget av kaker har likevel forandret seg litt gjennom tiden.

I en spørreundersøkelse utført av YouGov for opplysningskontoret for brød og korn og matprat.no ble folk spurt om deres julemat-tradisjoner. Og i en pressemelding mandag skriver opplysningskontoret at pepperkaker definitivt den mest populære julekaken. Hele 82 prosent av de spurte svarte at de velger seg pepperkaker i julen.

Krumkaker ble en god nummer to og kransekake er den tredje mest spiste kaken. Smultringer, kokosmakroner, kakemenn og sandkaker utgjør resten av listen over de sju mest populære julekakeslagene i 2019.

– Hvilke sorter vi baker til jul avhenger særlig av hvor i landet vi bor og familiens tradisjoner, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

Goro, fattigmann og berlinerkranser på vei ut

Tradisjonelt ble de sju slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.

– Mange av disse sortene er fortsatt like populære, men det er også noen som har mistet popularitet, sier hun.

Skal man tro undersøkelsen fra YouGov, er goro, fattigmann og berlinerkranser julekakene som er på vei ut.

– Noe av årsaken til det kan være at de er litt vanskelige å lage. Samtidig er det ikke slik at man må ha sju slag lenger. Da er det de sortene vi syns smaker best som overlever, sier Nordbø.

Krumkakene populære i nord

Julemattradisjonene varierer fra landsdel til landsdel, og slik er det også med de sju slag julekaker.

Pepperkakene er omtrent like vanlig i alle deler av landet, men ifølge pressemeldingen spises det for eksempel i Oslo og Akershus mye mindre krumkaker enn i resten av landet.

Det er særlig i Trøndelag og Nord-Norge krumkakene skal være betydelig mer populære.

Også smultringer spises det mer av i nord enn resten av landet. Kakemenn har sterkest tradisjoner på Vestlandet, mens kransekaken er vanligst på Sørlandet og Østlandet utenfor Oslo og Akershus.