Frelsesarmeens julehjelp: Her fyller Ida opp handlevogner med gaver til 200 barn

– Alle skal få noe nytt til jul, sier Ida Mayes, korpsleder i Frelsesarmeen Tromsø.

LEGO: For barn i alle aldre er Lego populære gaver, ifølge Ida Mayes i Frelsesarmeen. 

nyheter

Tirsdag formiddag, før resten av Jekta åpner, er korpsleder i Frelsesarmeen Tromsø, Ida Mayes, godt i gang med å fylle opp handlevogner med bamser, plastdyr, treleker og Lego. Masse Lego.

– En undersøkelse fra Oslo viser at Lego er veldig populært i alle aldersklasser, sier Mayes mens hun plukker med seg et par ekstra Lego-biler og -båter.«Gratis lekebutikk»

JULEHJELP: Leker, bøker og ullklær skal deles ut til barn i familier med vanskelig økonomi.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Hvert år deler Frelsesarmeen ut julehjelp til dem som trenger det. Gjennom samtaler med familier finner de ut av hva behovet er, og fyller ut søknadsskjema mellom dem. Tirsdag morgen hadde det kommet 182 påmeldinger, men Mayes regner med at tallet er passert 200 innen fristen onsdag morgen.

– Lastebil og båt, det er bra, sier Mayes mens hun fyller flere Lego-bokser opp i den blå handlevogna.


Ber familier og enslige ta kontakt for hjelp med mat og gaver til jul: – Jeg har fire barn, så Frelsesarmeens hjelp kommer godt med

Stor pågang gjør at Frelsesarmeen er rekordtidlig ute, og søker kontakt med alle som trenger en håndsrekning med julefeiringa.


Gavene skal deles ut torsdag og fredag, og da åpner de «Tromsøs eneste gratis lekebutikk», som Mayes omtaler det som. Foreldrene i de familiene som er påmeldte, kan da komme og plukke de tingene de mener passer best til nettopp sitt barn.

I tillegg til lekene, som Frelsesarmeen regnet med å bruke mellom 15- og 18.000 kroner på, har de kjøpt inn bøker og ullklær.

– Resten av året deler vi ut brukte ting, men akkurat i jula synes vi at barna skal få noe helt nytt, sier Mayes.

I tillegg får familiene gavekort på dagligvarer.


Elisabeth (78) kjørte 4788 kilometer fra Tromsø til Alicante med 147 hjemmestrikka plagg til frosne spanjoler

Elisabeth Krane Schleis (78) fra Tromsø har tilbrakt de siste 25 vintrene i Alfaz del Pi i Alicante. Etter å ha opplevd to ran langs motorveien mellom Barcelona og Valencia lar ikke barna henne kjøre alene lenger.


Har samtaler med familiene

Butikkmedarbeider Hanne Nilsen på Lekia på Jekta peker ut de mest populære modellene.

– Jeg har ikke barn selv, så jeg er litt…

Mayes trekker på skuldrene, mens hun får hjelp til å finne barnas favoritter. Å kjøpe gaver til 200 barn er ikke bare-bare.

I samtalene Frelsesarmeen har med familiene, får de vite mer om hvor skoen trykker, og familiene får vite mer om hva det offentlige kan bidra med.

– Mange er ikke klar over at man kan få aktivitetskort, for eksempel, sier Mayes.

Aktivitetskortet gir ungdommer i familier med vanskelig økonomi mulighet til å delta gratis på en del fritidsaktiviteter.


Venteliste hos Røde Kors i julen

Røde Kors opplever økt pågang fra folk som ønsker å være med på deres juleaktiviteter. Enkelte tilbud for barnefamilier har venteliste.


Vil bekjempe utenforskap

Ifølge Bufdir lever over 100.000 barn i Norge i familier med lav inntekt. Mayes mener at andelen fattige barnefamilier i Tromsø må være høyere enn i resten av landet.

– Min erfaring er at tallet er høyere i Tromsø, på grunn av boligprisene. Resultatet av fattigdom kan være utenforskap, og det er viktig for oss, påpeker hun.

Mengden folk som har bedt om julehjelp fra Frelsesarmeen i år er på nivå med i fjor, men Mayes ser at det er flere enslige som ber om hjelp, samt at det er flere familier som kommer på grunn av samlivsbrudd.

Enslige voksne får også gaver fra Frelsesarmeen, i tillegg til barn i familier.

Hun takker tromsøværingenes giverglede for muligheten til å dele ut gaver.

– Hver eneste krone i gryta her i Tromsø brukes på dette her, sier Mayes og klapper på lekene som ligger i handlevogna.