Emilie (21) ville glede ungdommer i jula: Samlet inn over 27.000 kroner

Emilie Hallvardsdatter Østgård startet en spleis for å kjøpe gavekort til dem som trenger det mest.

STARTET SPLEIS: Emilie Hallvardsdatter Østgård startet en spleis for å samle inn penger til gavekort, disse skulle hun gi videre til Kirkens Bymisjon som kunne dele de ut til ungdom som trenger det. 

nyheter

9. desember startet Østgård spleisen hvor hun hadde som mål å få inn 5.000 kroner på seks dager. Da spleisen var over, hadde hun fått 27.650 kr fordelt på 108 givere. Pengene brukte hun på 65 gavekort á 400 kroner fra Jekta.

– Jeg hadde lyst å hjelpe dem som ikke får like mye. I alle år har jeg selv laget en ønskeliste og visst at jeg får noe av det, men jeg tenkte at det ikke er alle som har det sånn. Jeg vil hjelpe de familiene som kanskje ikke har råd til å gi gaver til barna sine, forteller hun.


Frelsesarmeen deler ut julegaver til barn og enslige: – Favoritten er hjemmestrikkede lester

Frelsesarmeen deler ut julegaver for fullt, og både barn og enslige har vært innom for å finne noe de trenger.


Samarbeid

Østgård ønsket å finne en organisasjon som kunne videreformidle gavekortene til dem som trenger det, og kontaktet Kirkens Bymisjon.

– De ble veldig glade, og holdt kontakten fram til jeg leverte gavene. Da fikk jeg også møte biskop Olav Øygard og Jenny Sjånes Johansen som jobber med barn, ungdom og familier på bymisjonen, sier hun.

Hun opplevde et godt samarbeid og forteller at de ble rørt og takknemlig da hun overleverte gavekortene.

Daglig leder ved Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge, forteller at Østgårds initiativ skaper en god jul for borgerne i byen.

– Dette er en felles dugnad gjort av folkene i Tromsø. Det er en erkjennelse om at vi kan gjøre noe for å glede andre. Nå har vi nok gaver å gi til ungdommer, noe som av og til kan være utfordrende siden vi ikke vet hva de ønsker seg til jul.


Her ordner de gaver og julemat til rundt 100 barnefamilier som sliter økonomisk

Ikke alle barnefamiliene får endene til å møtes. Kirkens Bymisjon og Coop sørger for at rundt 100 barnefamilier får mat og gaver til jul.


God hjelp av ungdommer

Østgård vil takke folkene i Tromsø for bidragene. Beløpene har vært mellom 20 kr og 1000 kr.

– Jeg synes det er så fint at mange ungdommer har bidratt; det er mange unge som ikke har så mye å gi selv. Jeg har en kompis som fortalte meg at han satt og så på klær på internett, men bestemte seg for å gi penger til spleisen istedenfor, forteller hun.

I tillegg er det flere advokatfirmaer i byen som har bidratt med større summer, etter at Østgård fikk hjelp av faren til å nå ut til advokatstanden.

KIRKENS BYMISJON: Østgård leverte gavekortene til Kirkens Bymisjon og fikk møte Biskop Olav Øygard og Jenny Sjånes Johansen som jobber med barn, ungdom og familier. 8FOTO: Inger-Heidi Kjærvik 

5.500 kr på fem timer

Da hun startet spleisen hadde hun ikke sett for seg at bidragene skulle komme så raskt. Gjennom spredning i sosiale medier, spesielt Instagram, hang flere ungdommer seg på.

– Det gikk over all forventning. Det hjalp veldig å dele på sosiale medier.


Inviterer til romjulsbingo til inntekt for Kirkens Bymisjon

Næringslivet bidrar med premiene når det inviteres til bingo på Storgata Camping i romjula. Alle inntektene går til Kirkens Bymisjons arbeid for barn og unge.


GAVEKORT: Emilie H. Østgård kjøpte 65 gavekort med 400kr på hvert kort til ungdom. FOTO: Privat 

En ny tradisjon

Østgård ser for seg at hun vil gjøre dette til en tradisjon og tenker å starte tidligere til neste år.

– Jeg hentet inspirasjonen fra ei venninne i Oslo. De har gjort dette flere år på rad. Jeg hadde aldri trodd at det skulle komme inn så mye siden det er mye veldedighet fra før, så til neste år tenker jeg å starte innen 1. desember, forteller hun.