Torgeir (94) har laget sitt eget nisseland: – Jeg har hatt denne hobbyen i over 50 år

Torgeir Kyrre Johansen har drevet med håndverk i 50 år. Hobbyen hans er å lage hus, rorbu og naust i miniatyr.

LAGER SELV: Torgeir Kyrre Johansen lager alle husene selv, her holder han et av de første han laget. 

nyheter

Ved juletider hvert år stiller 94-åringen opp det han har laget. I stuen hans kryr det av selvproduserte hus, rorbu og naust med lys og tak dekket av hvit bomull.

– Noen av disse husene er godt over 50 år gamle, jeg lager litt etter hvert. Jeg liker å pirke på noe og har laget over 30 av dem i år, forteller han.


Dette kan du finne på i juleferien

Lurer du på hva du og familien skal finne på i jula? Få oversikt over hva som er åpent og når her!


Nisseland

GODSTOLEN: Innimellom setter Torgeir seg i godstolen for å ta en pust i bakken, det kan være tungt å ha en krevende hobby.  Foto: Håkon Steinmo

Husene er en del av juledekorasjonen i stuen hans, men dagene før jul bruker han å gi dem bort. Utseende på mange av husene han lager er inspirert av bygninger fra Lofoten.

I tillegg til husene lager han motiver som minner om jul, han lager sleder, reinsdyr og små julegaver pakket inn i blant annet Twist-papir. Utstillingen kaller han for nisseland.

UTSTILLINGEN: Torgeir viser stolt fram det han selv har laget.  Foto: Håkon Steinmo

– Jeg vet ikke hvor mye tid jeg bruker på et prosjekt. Det er en hobby, og jeg pjusker med det når jeg har ledige øyeblikk. Sledene jeg lager må jo ha pakker på også, så her har jeg flere deler som hører sammen, forklarer han.

Han sender mye av det han har laget til familie og slektninger rundt i landet.


Slik blir juleværet:

Tørr og varm julaften i vente. Nyttårsaften kan bli motsatt

Julaften kan man forvente 2–3 grader, men vi slipper nedbør.


Populære gaver

– Det er populært innad i familien, vi har en stor familie, så jeg lager til dem som vil ha og gir til dem først. Flere ønsker å kjøpe av meg, men jeg driver ikke slik virksomhet. Jeg har dessuten begynt å trappe ned, så nå er det bare småprosjekter på gang nå, sier han.

GAMMELT BILDE: Torgeir har tatt vare på et bilde han selv tok for 30 år siden, da han laget det første nisselandet. Foto: Privat  Foto: Håkon Steinmo

Johansen har også tatt vare på et bilde han tok selv for 30 år siden.

– Dette er det første nisselandet jeg laget, forteller han.