Bakterien er fryktet på sykehus over hele verden - Nå deltar UNN i forskningsarbeidet for å stanse den

UNN og UiT deltar i et forskningsprosjekt i kampen mot antibiotikaresistente klebsiella-bakterier, med støtte fra Trond Mohn-stiftelsen.

UNN: Universitetssykehuset i Tromsø hadde selv et omfattende utbrudd av bakterien høsten 2013, der over 70 pasienter ble rammet. Nå leter forskere ved sykehuset etter nye svar om hvordan den kan stoppes.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Verdens helseorganisasjon har plassert tarmbakterien klebsiella pneumonia som nummer tre på lista over bakterier som truer verdenshelsen, og som man trenger ny antibiotika for å bekjempe.

Ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) leter forskere etter svar på hvorfor enkelte blir alvorlig syke av tarmbakterien, og hvordan de blir smittet.

Dette skriver NRK, som nylig omtalte forskningsarbeidet.


UIT får millionstøtte til forskning på antibiotikaresistens

Bergens forskningsstiftelse (BFS) har gått inn for å støtte fire norske prosjekter med til sammen 75 millioner kroner, etter at de i juni i fjor lanserte et forskningsprogram for antibiotikaresistens.


Forskningen blir ledet av Arnfinn Sundsfjord, som er professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT og UNN.

– Klebsiella trives på sykehus. Den er i stand til å overleve i miljøet på en vask, den liker seg i sluk og er motstandsdyktig mot desinfeksjonsmiddel som såpe. Den får rett og slett et fortrinn på sykehus, sier Sundsfjord til NRK.

LEDER PROSJEKTET: Arnfinn Sundsfjord, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT og UNN.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Tromsø-forskere jobber intenst med å løse alzheimer-gåten

Syv forskere ved UiT er med i forskningsgruppen «Dementia Disease Initiation», som jobber med å knekke gåten på Alzheimers sykdom.


Flere andre norske sykehus har hatt utbrudd av den antibiotikaresistente bakterien, og UNN hadde et omfattende utbrudd av en multiresistent variant av bakterien høsten 2013, der over 70 pasienter ble rammet. Det ble aldri funnet en felles smittekilde.

Bakterien er spesielt farlig for pasienter som allerede har svekket immunforsvar.

– De siste årene har vi flere ganger fått beskjed fra klinikker der pasienter har fått påvist resistent klebsiella. Ofte gjelder det pasienter med urinveisinfeksjoner, sier smittevernslege ved UNN, Torni Myrbakk til NRK.


I forrige uke fikk Elisabeth (42) beskjed om at kreften er uhelbredelig – nå trenger hun én million kroner for å bekjempe sykdommen i USA

Elisabeth Rasmussen gir ikke opp, selv om legene bare vil tilby lindrende behandling for kreftsykdommen.


Prosjektet i Tromsø er ett av fire prosjekter i Bergen, Trondheim, Oslo og Tromsø, som sammen med internasjonale forskningsmiljø har trappet opp kampen mot antibiotikaresistente bakterier.

Trond Mohn-stiftelsen i Bergen har gitt 80 millioner kroner til forskningsprogrammet som går over en fireårsperiode.