Fargerik vintermat:

Lasagne med røkt laks, safran og grønt

Lei av tung jule- og nyttårsmat, men ennå ikke helt klar for å møte hverdagen? Ukas oppskrift hjelper deg å beholde litt av de siste ukers feststemning samtidig som det blir en liten overgang til mer hverdagslig kost.

GYLLEN LASAGNE: Kan vi friste med en lekker lasagne med røkt laks, purre og asparges som har fått sin gule og flotte farge fra safran? Alle foto: Christer Pedersen 

HJEMMELAGET: Det er raskt og enkelt å lage sin egen pasta, og platene kan lages akkurat så store som du trenger dem og de kan tilpasses til størrelsen på din lasagneform. 

EKSKLUSIVT: Safran er verdens dyreste krydder, men heldigvis trenger vi ikke så mye. 

GRØNT: Purreløk og kuttede aspargesbiter freses i litt smør. Deretter blandes det grønne med den italienske ferskosten ricotta for å bli fyll i lasagnen vi skal lage. 

LAGVIS: En lasagneform fylles lagvis med pastaplater, røkt laks, purre- og aspargesfyll og den gule bechamelsausen som vi har krydret med safran. 

nyheter

Alltid etter jul finner jeg et lite stykke røykelaks som er blitt til overs etter julefrokostene. I ukas matspalte tar vi dette i bruk til å lage en god og mettende lasagne som blir en god avveksling til den tunge og salte julematen som vi har kost oss med de siste ukene.

Vi skal også bruke safran i lasagnen – noe som hjelper oss å beholde litt av advents- og julestemningen til tross for at vi har bikket over i et nytt år.


Hjemmelagede pastaplater

125 g pastahvetemel

125 g durum eller semolina

3 egg

1 eggeplomme

Litt salt


Legg melet i en dunge, strø over litt salt og lag en «vulkan» i midten. Knekk eggene oppi hullet og rør rundt med en gaffel. Rør inn melet i eggeblandingen litt etter litt, og bruk etter hver hendene til å kna sammen en fast deig. Pakk denne inn i litt plastfolie og legg til hvile i kjøleskapet i en halv time.

Bruk en pastamaskin eller kjevle til å lage pastaplater på cirka 25 centimeter (mål hvor stor din lasagneform er) som du strør semolinamel på og legger til tørk i et kvarter eller litt mer.

Like før du skal montere lasagnen koker du platene i to minutter i lettsaltet vann.

(Om du bruker tørkede lasagneplater fra butikken må du koke de også – men da litt lenger. De skal være helt myke).

Safranbechamel

2 ss smør

2 ss hvetemel

5–6 dl helmelk

1/2 g safran

Salt, pepper, muskat


Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med en desiliter melk som du rører godt inn slik at det ikke dannes klumper. Rør inn safran.

Hell på resten av melka og kok opp. Det skal bli en nokså tjukk saus, så vent helt til slutten med å helle i den siste slanten slik at sausen ikke blir for tynn.

Smaksett med salt, pepper og finrevet muskat.

Laks, purre- og aspargesfyll

1/2 mellomstor purre

1 bunt grønn asparges

250 g ricottaost

1 dl crème fraîche

Salt, pepper

300 g røkt laks eller ørret


Skjær purren i ringer, og del aspargesen i centimeterlange biter. Fjern den nederste delen av stilkene, de er svært trevlete. Spar toppene.

Fres purre og asparges i litt smør til de er gjennomstekte.

Hell over i en skål der du blander inn aspargestoppene, crème fraîche og ricottaost. Krydre og rør godt rundt.

Hell to spiseskjeer av bechamelsausen i bunnen av en lasagneform og smør ut. Legg på et lag pastaplater som du dekker med 2–3 spiseskjeer purre- og aspargesfyll, samt tynne skiver av røkt laks, samt noen spiseskjeer med bechamel på toppen.

Legg på et nytt lag pastaplater og gjenta til du har brukt opp alt fyll.

Det er ikke så nøye om du avslutter med «åpent» fyll eller med pastaplater – viktigst er at du har saus på toppen,

Et lite knep: Om du ikke får tak i ricottaost i butikken så kan du blande most cottage cheese med litt crème fraîche. Det blir ikke samme smak, men du får noenlunde samme konsistens på fyllet.

Stek lasagnen på 200 grader i cirka 20 minutter – eller til overflaten får en fin og gyllen farge.

Vel bekomme!