Vervarslinga: – Mørketiden er over i Tromsø!

Den øverste delen av solskalken glimtet over horisonten onsdag klokken 11.36.

FANGET SOLLYSET: Meteorolog Signe Alvarstein fanget lyset fra sola klokken 13.37 onsdag. Signe Alvarstein/Meteorologisk institutt 

nyheter

Det er tydelig at meteorologene ved Vervarslinga for Nord-Norge er solhungrige. Ett minutt etter soloppgangen, hvor solskalken så vidt kunne skimtes over horisonten fra blant annet Sør-Tromsøya og Sør-Kvaløya, erklærte de følgende på Twitter: – Mørketida er over i Tromsø!– Den øvre delen av solskiven «touchet» toppen av horisonten i dag . Selve sola har ennå ikke steget over horisonten her i Tromsø, men vi får jo lyset fra den, selv om det bare varte i 15 minutter, sier meteorolog Trond Lien til iTromsø.

Følger man almanakken for året, står det at fenomenet ikke skulle inntreffe før torsdag.

– Det har med at det er skuddår å gjøre. Vanligvis stikker sola opp over horisonten 15. januar i Tromsø, men i år skulle det altså ikke skje før i morgen ifølge almanakken. At det likevel skjedde i dag, viser hvor små marginer det er snakk om, sier Lien.

For dem som går og venter på å få et skikkelig glimt av sola, vil den være høyt nok på himmelen til å være synlig over fjellene sørøst for Tromsø tirsdag 21. januar.

– Da er det imidlertid ventet snøbyger og nordavind, men av og til er det jo noen glipp mellom skyene, så det er en ørliten sjanse for at man får sett den, sier Lien.