For 27-åringen var saken mot Ludvigsen en tøff påkjenning. Nå er han lettet over at han slipper en ny rettsrunde

At Svein Ludvigsen har trukket anken, er en lettelse for den fornærmede mannen.

Svein Ludvigsen, som ble funnet skyldig i å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge menn, fikk bare prøvd en mindre del av saken sin på nytt i lagmannsretten. Nå har han besluttet å trekke anken. Foto: Tegning av rettstegner Ane Hem / NTB scanpix  Foto: Ane Hem

nyheter

Håvard Flatland, mannen bistandsadvokat, har akkurat lagt på røret etter en samtale med sin klient da iTromsø ringer.

– Han er tilfreds med at Ludvigsen trakk anken, slik at saken nå er avsluttet, forteller advokaten.


Ludvigsen trekker anken

Svein Ludvigsen innser at en delvis behandling av saken hans vil få liten betydning for straffen, og har derfor trukket anken. – Det har vært og er en voldsom belastning for Ludvigsen og hans familie, sier forsvarer Kai Vaag.


I tingretten ble Ludvigsen dømt på alle tiltalepunktene, til fem års fengsel samt at han ble dømt til å betale til sammen 520.000 kroner i oppreisningserstatning til de tre fornærmede, samt 223.000 kroner i ménerstatning til den hovedfornærmede 25-åringen.

Ludvigsen anket saken kort tid etter at dommen var klar i fjor sommer, men lagmannsretten besluttet å bare ta inn ett av de totalt fire punktene i tiltalen.

Ludvigsen anket lagmannsrettens avgjørelse til høyesterett, men høyesterett holdt med lagmannsretten i avgjørelsen.

Overgrepene som nå egentlig skulle behandles av lagmannsretten skal ha funnet sted på et hotell i Oslo i 2014, mot 27-åringen, som er lettere psykisk utviklingshemmet, ifølge tiltalen.

Forut for hendelsen skal Ludvigsen seremonielt ha overrakt mannen norsk statsborgerskap og besøkt ham på Silsand ungdomshjem da fornærmede var 12 år gammel. Påtalemyndigheten mener derfor at den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren skal ha forledet fornærmede til å tro at han hadde makt til å frata han statsborgerskapet.

– Min klient har ikke sett fram til ankesaken, da den ville ført til mye omtale, som jo er en stadig påminnelse om det som har skjedd. Nå kan han endelig gå videre i livet, sier Flatland.

At Ludvigsen trekker anken, betyr ikke at han innrømmer skyld.

– Han er klar på at han ikke har gjort det han er dømt for, men dette får han ikke gjort noe med, og da forbereder han seg på soning av den straffen nå, sier Ludvigsens forsvarer Kai Vaag til iTromsø.