Nå skal den 26 år gamle utstillinga bort – erstattes med romteknologi og nordlys

Tromsø Museum erstatter sin faste arkeologiske utstilling med en nordlysutstilling rettet mot ungdom og turister.

TILBAKE TIL FREMTIDEN: Den nye utstillingen skal trekke skoleelever og turister til museet. 

nyheter

– Vi vil ikke bare stille ut historien om nordlysforskning. UiT er i verdenstoppen av moderne nordlysforskning. Vi vil vise dette fram, og formidle hvorfor det er viktig, sier Cathrine Paus til iTromsø.

Hun er seksjonsleder for forskning, utdanning og formidling ved UMAK (Norges arktiske museum og akademi for kunstfag).

Den nye utstillingen skal etter planen stå klar 20. november 2020.

VIL FORMIDLE NY FORSKNING: Seksjonsleder Cathrine Paus ved museet vil med den nye nordlysforskningen aktualisere den banebrytende romværforskningen ved UiT. Foto: UiT 

Å bo under nordlyset

Utstillingen retter seg spesielt mot skoleelever og turister.

– Vi opplever at ungdom synes at museum er litt kjedelig. Når de går på museum, vil de gjerne gjøre noe der. Vi skal legge opp denne utstillingen slik at den blir interessant for ungdom, sier Paus.

– Hvorfor er det viktig å utdanne ungdommer om nordlyset?

– Vi vil involvere ungdom i hva det betyr å bo under nordlyset. Vi vil vise dem hva nordlysforskning er, og at vi er flinke til det. Hvem vet, kanskje noen av dem er fremtidens nordlysforskere, svarer hun.

– Turistene kan komme til oss for å utfylle opplevelsen av nordlyset med kunnskap, fortsetter Paus.

Hun legger til at dersom noen av dem er så uheldige at de ikke får sett nordlyset, så kan de komme til utstillingen og oppleve det der.

NYTT KONSEPT: Den nye nordlysutstillingen skal rette seg mot ungdom og turister. Slik ser museet for seg «Nordlysgangen», en syv meter lang og tre meter høy inngangsportal til utstillingen. Illustrasjon: Superlys AS 

Høyteknologisk forskning

UiT har en radarstasjon i Ramfjorden der de forsker på nordlyset. Nå skal de bygge en ny stasjon i Skibotn med 10.000 antenner, som sammen med radaranlegg i Kiruna og Karesuando gjør det mulig å lese romvær over hele Nord-Skandinavia, i tre dimensjoner. Prosjektet har fått navnet EISCAT 3D, og er et EU-støttet samarbeid mellom blant annet forskningsråd og institutter i Norge, Finland, Sverige, Storbritannia, Japan og Kina.

Det er planlagt at museets nordlysutstilling skal gjenspeile teknologien, designet og innholdet i prosjektet.


UiT-forsker sammenlikner urfolk i Sør-Afrika med sjøsamer i ny bok

UiT-forsker og sosialantropolog Siv Øvernes gir ut bok om urfolket khoisan i Sør-Afrika.


Farvel til arkeologisk utstilling

Den arkeologiske utstillingen har i flere tiår vært fast inventar ved museet.

– Det var vanskelig å velge en utstilling å legge ned, men i og med at den arkeologiske har begynt å bli litt utdatert, så ble det den.

Grunnen til at museet må fjerne utstillingen for å gjøre rom for den nye nordlyssatsingen, er plassmangel. Noe Paus håper vil bedre seg med byggingen av det nye museet i Mack-kvartalet.

– Men det er vanskelig å si når det vil stå klart. Planene er i alle fall klare. Vi regner med at det vil bli ferdig om fem-seks år, sier hun.

GITT VIDERE: Vikinghuset, som er en populær del av den arkeologiske utstillingen, skal i løpet av vinteren fraktes til Harstad. Der skal det bli en del av middelaldergården ved Trondenes historiske senter. Foto: Per Helge Nylund 

Det samiske får stå

Ifølge formidlingskonsulent Per Helge Nylund åpnet museet den første arkeologiske utstillingen, som rettet seg mot vikingtid og middelalder, i 1994. I 2006 åpnet de i tillegg «Ilden i sentrum», som viser fram steinaldergjenstander.

– Den samiske utstillingen vår, som vi åpnet i 1973 og som vi fornyet for 20 år siden, skal fremdeles få stå. Selv om den inneholder gjenstander av arkeologisk art, kaller vi den ei etnografisk utstilling. Det er en av de mest populære utstillingene blant turistene som kommer hit, sier Nylund.


UiT-forsker avdekket at Skandinavias eldste plankebygde båt er fra Senja – danker dansk myrkano av tronen

Oppsiktsvekkende funn gjort av UiT viser at nordlendinger rodde i plankebygde båter 500 år før Kristus.


Han forteller at museumsgjenstandene fra steinalder, vikingtid og middelalder nå forsiktig skal fjernes og tas vare på.

FJERNER: Per Helge Nylund ved Norges arktiske museum og akademi for kunst forteller at han og de ansatte ved museet jobber med å fjerne museumsgjenstander fra den arkeologiske utstillingen, som nå er stengt for besøk.  Foto: Tor Farstad

– De må løftes forsiktig ut, fotograferes og registreres. Det tar ganske lang tid, sier han.

Resten av utstillingene, som modeller og utstillingsdukker, skal kastes.

– Med unntak av vikinghuset, som så mange liker. Det hadde vi ikke lyst å skrote, så det har vi fått gitt bort tid Trondenes historiske senter. Der skal det bli en del av middelaldergården, sier Nylund.