Send oss bildene dine!

Bor du i Tromsøs verste «snyhåll»?

Er det som en gang var en vakker utsikt mot naboens røde vegg, nå en snøskavl som presser kvelende mot soveromsvinduet?
nyheter

Du måker snø før og etter frokost, til og fra bilen, før Kveldsnytt og i drømme. Hagen ser ut som de sveitsiske alper, og du tror kanskje at ingen kan ha et mer snørikt nabolag enn deg, at du bor i Tromsøs verste «snyhåll». Men er det sant?


Her er alle Tromsøs værrekorder

Vi har samlet sammen alle nevneverdige værrekorder for Tromsø, siden målingene begynte ved Vervarslinga for Nord-Norge i 1920.


Se de innsendte bidragene i bildeserien over, og send dine blinkskudd til epost nyheter@itromso.no!

Her måker de mest

Det kommer an på hvor i Tromsø du bor. Meteorolog og forsker, Eirik Samuelsen, kan fortelle hvor det er dummest å bo hvis du hater snømåking.

– Tradisjonelt sett er det på Kvaløya, og da særlig på strekningen Eidkjosen til Slettaelva, at det er mest snø. Den meteorologiske årsaken er at fjellene i området forsterker nedbøren, og i tillegg er det smale veier og trangt mellom husene, for eksempel helt øverst på Slettaelva, så snøen brøytes oppover i store hauger. Også i Hamna er det ekstra mye snø fordi snøbygene kommer over Finnvikskaret, fra vest mot øst, og blir ikke stoppet av Kjølen.

Klager du derimot over store snøfall og bor på fastlandssiden, er det store muligheter for at mange har det verre enn deg.

– Tromsdalen, Tomasjord og Kroken har minst nedbør fordi de bor lenger unna Kjølen og fjellene som bygger opp den største nedbøren.


Derfor snør det så mye i Tromsø – og noen bydeler er mer utsatt enn andre

«Hvorfor?», har du kanskje oppgitt tenkt i det du åpner ytterdøra en travel morgen og blir stående å stirre på en igjenmåket innkjørsel. Meteorologen gir deg svaret.


Vinteren har så vidt begynt

Samuelsen bor selv på Kvaløya, men tar snømåkinga med godt humør.

– Jeg elsker all slags vær, og i tillegg får man god trim av disse nedbørsdagene.

– VINTEREN HAR SÅ VIDT BEGYNT: Meteorolog og forsker, Eirik Samuelsen, kan fortelle at snødybden slik den er nå, er langt fra ekstrem. FOTO: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Og skal vi tro Samuelsen har vi mindre snø nå enn vi hadde i april i fjor.

– Forskjellen i år er at de store snømengdene kom uvanlig tidlig og at det kom mye på en gang. Men slik snødybden er nå, er den langt fra ekstrem. Selv om det er mer snø på denne tiden av året enn det har vært de siste årene – mye på grunn av de store snøfallene som kom i slutten av oktober og begynnelsen av november – har vinteren så vidt begynt, avslutter Samuelsen.

Send gjerne et bilde til nyheter@itromso.no, så vi kan se hvem som har den høyeste hagen – og le litt på hverandres bekostning.