UiT-professor mener at vi ikke har sett toppen av koronaepidemien

En matematikk-professor ved UiT bruker matematiske modeller for å gi en prognose for virusutbruddet.

Matematikkprofessor Martin Rypdal.  Foto: Jonatan Ottesen, UiT

nyheter

Martin Rypdal, professor i matematikk ved UiT, jobber nå med å utarbeide realistiske matematiske modeller der de bruker de ferskeste dataene som er tilgjengelig for å lage bedre prognoser fra epidemien, skriver UiT på sine nettsider.

Rypdal mener at vi trolig ikke har sett toppen av koronavirusutbruddet.

En mann sprer desinfiserende middel i en kinesisk butikk i Seoul i Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix  Foto: Ahn Young-joon

– Det er dessverre for tidlig å konkludere med at «toppen er nådd». Vi håper selvfølgelig det, men der ikke noe i den foreløpige utviklingen som utelukker at den eksplosive utviklingen fortsetter fram mot månedsskiftet. I så fall vil det totale antall rammede mangedobles. Det er dette som er vår beste prediksjon, men samtidig ser vi at dette er veldig, veldig usikkert, og det er viktig å få fram, sier Rypdal til UiT.no.


Wuhan-viruset har krevd over 800 liv – flere enn sars

Antall personer som har dødd av det nye coronaviruset i Kina, har steget til 811. Det er mer enn sarsviruset, som tok 774 menneskeliv globalt i 2002 og 2003.


Målet med arbeidet er å beregne den fremtidige utviklingen. Han har, sammen med en forsker ved University of California, tidligere benyttet samme modeller til å forutsi utviklingen av dengue-feber. Det er imidlertid et helt annet tempo enn det er nå med korona.

– Det er uvant for oss å predikere noe om et pågående utbrudd. Samtidig er det et veldig interessant område, og en måte å få ordentlig testet ut om vi har gode nok modeller. Ved å gjøre dette kan vi få svar på hvor anvendbare disse modellene er i virkeligheten.


Tromsø kommune om coronaviruset: – Vi har relativt stort apparat i sving, men er ikke så veldig bekymret

Tromsø kommune har fått henvendelser fra publikum med spørsmål om de må ta forholdsregler om de har vært i kontakt med kinesere, men svaret er klart, ifølge smittevernoverlege Trond Brattland: – Nei. Vi gjør ingenting med friske uansett.


Han mener at vi nå er nær toppen, fordi ting tyder på at antall smittede ikke vokser like mye nå som det gjorde i starten.

– Det vil bli interessant å se i ettertid om vi får rett i våre prediksjoner.