Flere tusen sinte elever, foreldre og lærere protesterte mot kuttplanene i Tromsø-skolen

Det var enormt oppmøte på Stortorget da elever, foreldre og lærere fra mellom 10 og 15 barneskoler i kommunen hadde møtt opp for å få politikerne til å droppe kuttplanene i skolesektoren i Tromsø.
nyheter

– Vi er her fordi kuttene kan føre til at vi mister to lærere. Det vil bety at vi får mye dårligere utdanning, sier Celina (9) fra 4. klasse ved Straumsbukta skole.

– Jeg håper ordføreren kommer hit i dag, sa hun før appellene startet.

PROTESTERER: Ni år gamle Celina fra Straumsbukta skole protester mot kuttene i Tromsø-skolen.  Foto: Ronald Johansen

Det var onsdag formiddag et enormt oppmøte av protesterende og streikende elever på Stortorget, som hadde tatt turen fra en hel rekke av kommunens barneskoler.

Barna har møtt opp for å vise politikerne hva de synes om de vedtatte kuttene i skolesektoren.


Debatt:

Støtt barnas markering mot skolekutt

I morgen skal mange av barna vår markere sin motstand mot de forslåtte kuttene i skolebudsjettet. Hvorfor skal barna våre stå der alene? 


10 år gamle Annie (til venstre) er elev ved Tromsdalen skole.  Foto: Ronald Johansen

Annie (10) fra Tromsdalen skole frykter nå hvordan det skal gå når skolen må kutte i en rekke ting og tiltak, som leksehjelp og trivselslederkurs for elevene.

– Det er mange ting som blir borte fra skolen, og det er ikke bra, sier hun.

– Bruk av oljefondet

«Slutt med kutt! Slutt med kutt!» ropes det taktfast fra midt i Storgata, mens det vrimler av plakater med sterke protester mot skolekuttene.

Blant dem er Workinnmarka-elevene Sondre Sørlie, Iver Michalsen Bjørnstad og Elvar Rønning (alle 12). «Seriøst! Vi blir idioter. Vi er fremtiden», var deres budskap.

– Det er helt idiotisk at de kutter i budsjettet til kanskje det viktigste vi har i samfunnet, sier Bjørnstad.

– I lengden betyr kanskje dette at vi ikke får jobber, istemmer Sørlie.

Sondre Sørlie, Iver Michalsen Bjørnstad og Elvar Rønning (alle 12) ved Workinnmarka skole.  Foto: Ronald Johansen

De frykter at kuttene på sikt kan være svært ødeleggende for samfunnet, og mener at man fra statlig hold heller burde se på oljefondet, og bruke av dette for å unngå kutt.

– Vi har nok penger i oljefondet i Norge. Hvorfor er det da så viktig å ta fra oss elever penger? spør de.

Taktfaste rop

– Dette er noe jeg kaller en stor katastrofe! tordner Hedda Baardsen fra 6. klasse ved Tromsdalen skole fra scenen.

Sammen med Reinen skole var det Tromsdalen som tok initiativ til skolestreiken, og sammen med Reinen-elev Karoline Fagereng holdt Baardsen appell.

Hedda Baardsen (til venstre) fra Tromsdalen skole og Karoline Fagereng fra Reinen skole holdt appell på Stortorget.  Foto: Ronald Johansen

– Når vi streiker her, er det ikke for det som kommer til å skje nå, men for det som skjer om ti år, sa Fagereng, til stor applaus og jubel blant de fremmøtte.

– Alle barn i Tromsø har rett til å si ifra, og det må politikerne høre på, sa hun, før hun fikk med alle på å rope «Vi har en stemme, og vi skal bli hørt!»

Elever fra flere skoler i Tromsø demonstrerte mot kuttforlagene i skolesektoren.

Leder i oppvekst- og utdanningsutvalget, Benjamin Arvola Notkevich ble møtt med buing da han gikk opp for å snakke til elevene.  Foto: Ronald Johansen

Politiker møtt av buing

Leder i oppvekst- og utdanningsutvalget, Benjamin Arvola Notkevich, ble møtt med et hav av buing da han gikk opp på scenen for å forklare for elevene hvorfor politikerne har vært nødt til å kutte i skole.

– Det er et sykdomstegn for en organisasjon når man må gjøre noe på denne måten, men jeg mener at vi må gjøre det for ikke å knekke ryggen, sa han.

Han ble omringet av elevene på vei ned fra scenen, og alle hadde noe de ville fortelle politikeren.

– Det er viktig å høre dem. Det gjør inntrykk, sier han til iTromsø, og legger til at han skal ta turen ut til skolene – igjen – for å møte elevene.

Dina, Mathea og Ella fra Reinen skole, som var blant skolene som tok initiativ til skolestreiken.  Foto: Ronald Johansen

Reinen-elevene Dina, Mathea og Ella (alle 12) var fornøyde med oppmøtet på torget.

– Vi hadde kanskje forventet 50 stykker her. Dette er veldig bra, sier Ella.

– Verdt det når man ser engasjementet

Politioverbetjent Kenneth Helberg har tidligere i år stått sentralt i debatten om skolekuttene, da han gikk ut og kalte de «Galskap og hinsides all fornuft».


Politiet langer ut mot omfattende skolekutt: – Galskap og hinsides all fornuft

Politioverbetjent Kenneth Helberg fortviler over kommunens millionkutt i skolesektoren. Han forventer større utfordringer med byens ungdomsmiljøer fremover.


Kenneth Helberg i politiet.  Foto: Ronald Johansen

Han var, sammen med politikolleger, til stede på torget under markeringen onsdag.

– Jeg har vært med på å bringe dette opp, men når man ser engasjementet her, er det verdt det, sier han.

– Det er kjempeartig når alle er så engasjerte.